– De har hakat på en populistisk våg. Akutsjukvården är inte hotad i Värnamo och det finns absolut inga politiker i regionen som har en dold agenda om att lägga ned akutsjukvården på Värnamo sjukhus, slår Raymond Pettersson fast.

Akutsjukvården på Värnamo sjukhus är absolut inte hotad, enligt Raymond Pettersson (C), som sitter i regionfullmäktige i Jönköpings län. "Jag har aldrig hört någon regionpolitiker ens antyda att akutsjukvården ska läggas ned i Värnamo", säger Raymond Pettersson.

LÄS MER: Tunga namn tar strid för akutsjukhusen

LÄS MER: "Risk att akutvården inte är kvar om några år"

LÄS MER: Bevara Akutsjukhusen partiregistrerat inför valet

Ett antal läkare och sjuksköterskor på Värnamo sjukhus och i Eksjö har bildat partiet Bevara Akutsjukhusen. Partiet ställer upp i landstingsvalet i höst. De befarar att akutsjukvården på Värnamo sjukhus och Höglandssjukhuset i Eksjö inte kommer att finnas kvar om några år.

Bland annat har kärl- och bröstkirurgin och ändtarmskirurgin flyttats till Ryhov i Jönköping. Värnamo sjukhus blev också av med ledande lokala funktioner som sjukhusdirektören vid en omorganisation för ett par år sedan.

Annons

"Ett väldigt starkt personalperspektiv"

Bevara Akutsjukhusen anser att det på grund av detta har blivit svårare att rekrytera kirurger och att få dem att stanna på Värnamo sjukhus. Därför menar de att akutsjukvården inte kommer finnas kvar på Värnamo sjukhus i framtiden, men de upplever att politikerna i Region Jönköping inte lyssnar på deras oro.

Raymond Pettersson i Värnamo är en av de styrande regionpolitiker som har blivit kontaktad av dem. Han sitter i regionfullmäktige i Jönköpings län. Till landstingsvalet i höst står han som förstanamn på Centerpartiets vallista i Värnamo, Gnosjö. Gislaved och Vaggeryd.

– Jag har fått mina fiskar varma av några läkare i det här partiet, jag var ju med och fattade beslut om den nya organisationen. Men sjukvården är inne i en stor förändringsfas, jag tror att läkarna och sjuksköterskorna i det nya partiet inte gillar de förändringarna. De vill att det ska vara som det var förr, säger Raymond Pettersson.

– Men de brister i helhetssyn och konsekvenstänkande. De har ett väldigt starkt personalperspektiv i partiet, för mycket tycker jag. Man måste ju se till patienterna bästa. Men jag undrar om de gör det, lägger han till.

"Patienter pålästa idag"

Raymond Pettersson syftar på att den tekniska utvecklingen går rasande snabbt inom sjukvården och att patienterna är mycket mer medvetna idag om vad de kan kräva för vård. Det ställer nya krav på vårdpersonalen och hela organisationen.

Och det är också anledningen till att man har gjort en omorganisation i Region Jönköping och har flyttat viss verksamhet som kärl- och bröstkirurgi från Värnamo.

– Patienter idag är pålästa, de kan själva ta reda på var de får den bästa vården. Det finns statistik på allt sådant. Och om man gör betydligt fler operationer på ett sjukhus, som på Ryhov, får man en högre kvalitet. De är bättre på att göra de operationerna där.

– Men jag håller inte med om att mycket har centraliserats till Ryhov, jag tycker att vi har spridit verksamheter till alla tre sjukhusen. Värnamo har de senaste åren fått knäkirurgi, gallkirurgi och fetmakirurgi, till exempel.

"Regionen har satsat flera miljarder kronor på alla tre sjukhusen i länet de senaste åren. På Värnamo sjukhus byggs det om och byggs till nu med nya operationssalar och ny intensivvårdsavdelning", säger Raymond Pettersson.

Satsar flera miljarder

Bevara Akutsjukvården får stöd av några erfarna personer. De tänker inte kandidera, men de vill stötta partiet eftersom de känner en oro för akutsjukvårdens framtid på Värnamo sjukhus.

En av dem är Lars-Håkan Andersson som var personalchef på Värnamo sjukhus i 30 år. I en intervju i tidningen i förra veckan sade han så här:

– Jag tror att de styrande politikerna har en dold agenda, de vill lägga ned akutsjukvården på Värnamo sjukhus och det känns obehagligt.

Raymond Pettersson har reagerat starkt på det uttalandet.

– Det är absolut inte som han säger, det är precis tvärtom. Regionen har satsat flera miljarder kronor på alla tre sjukhusen i länet de senaste åren. På Värnamo sjukhus byggs det om och byggs till nu med nya operationssalar och ny intensivvårdsavdelning.

– Om man hade velat lägga ned akutsjukvården i Värnamo hade man väl inte satsat så mycket pengar på sjukhuset. Jag har aldrig hört någon regionpolitiker, varken bland de styrande eller i oppositionen, ens antyda att akutsjukvården ska läggas ned i Värnamo, säger Raymond Pettersson.