Det är en illustration av årets mottagare av Alma-priset, Astrid Lindgren Memorial Award, barnboksillustratören Wolf Erlbruch, som pryder de nya lånekorten på Gnosjö bibliotek.

Annons

– Vi ville ha något som kändes aktuellt och lekfullt och ställde därför frågan till Erlbruchs förläggare. Strax därpå svarade Erlbruch själv att han var väldigt glad för frågan och att han gärna ville låta en av sina illustrationer pryda våra lånekort. Det känns jättestort, säger bibliotekschef Kristina Gernes, i ett pressmeddelande.

Läsande förebilder

Bilden föreställer två katter som sitter i en fåtölj. Den lilla katten busar medan den stora katten läser, ett motiv som för tankarna till en familj som läser tillsammans, menar hon, och lyfter fram att det är något som är viktigt för Gnosjö folkbibliotek.

– Personalen här jobbar mycket med läsinspiration, och vi tycker att det är viktigt med läsande förebilder, så vad kan vara bättre motiv på våra lånekort än en prisad barnboksillustratör? Han har en unik stil, säger Kristina Gernes.

"Mycket populära"

Enligt biblioteket är Wolf Erlbruchs böcker är mycket populära i Gnosjö och han beskrivs som en av Tysklands allra främsta illustratörer och barnboksförfattare. 29 maj i år tog han emot Alma-priset och fem miljoner svenska kronor, med motiveringen: "Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.”