Problemet är att Cathrine har fått sparken. Hon var genom sina personliga kontakter en bidragande orsak till att samarbetet med produktionsbolaget Strix inleddes 2014. Sedan dess har tre säsonger spelats in på gården Norra Brandstorp i Vaggeryds kommun. Tanken var först bara att stanna i ett år.

Den senaste omgången, som Strix själva ser som oerhört stark började sändas i söndags. Efter sommarens inspelningar fanns det goda förhoppningar om att det även skulle bli en fjärde säsong.

Byter gärna

— Hittar vi rätt platser byter vi gärna farm efter varje säsong, men historiskt efter tio säsonger vet vi hur svårt det är att hitta gårdar som passar Farmen; en gammal gård, en bra lada, sjönära och helst helt isolerat, säger Tesso Akander.

Tidigare år har Farmen spelats in i Vimmerby (1 år), Hedemora (4 år i två omgångar) och i Oskarshamn (1 år).

Annons

”Vi har mottagits på olika sätt i olika kommuner, och olika platser har visat sig vara lättare, svårare, mer komplicerad byråkrati, svårare att hitta nyckelpersoner eller enklare. Ingenstans har samarbetet varit smidigare än i Vaggeryd”, skriver Tesso i brevet till berörda i Vaggeryds kommun.

Mycket av detta, menar hon, har berott på att Cathrine Palmcrantz har agerat dörröppnare. Istället för att ha 20 olika kontaktpersoner inom kommunen, har man haft en. Cathrine har inte bara guidat Farmengänget i Vaggeryds djungler, utan även varit en ambassadör för kommunen.

Ambassadör

”Hon har stolt förevisat kommunens alla andra projekt, som vi precis som hon glatt blivit ambassadörer för. Från bibliotekets Makerspace till gamla familjeföretag som fått ny energi”, fortsätter Strix-vd:n.

I ett svarsmejl hänvisar Gert Jonsson till organisationsförändringar och ändrade budgetförutsättningar. Han berättar även om andra kreativa medarbetare och möjlighet till att ta in konsulthjälp – om det kommer in en ny förfrågan från Strix.

Vd Akander säger att man känner sig trygg med Gerts svar och att man gärna stannar kvar. Byter man så blir det möjligen till en annan gård.

Träningslokaler

Programledaren Paolo Roberto har hittat träningslokaler i Vaggeryd och Teamet från Strix har under åren bott in sig på ett par platser i Skillingaryd – de gillade även sommarens lösning med baracker.