I dagarna avslutas ett arbete i centrala Vaggeryd som har legat öppet i några veckor. Utan snö och med större delen av manskapet tillbaka efter julledigheten går det snabbt undan.

— Jobbet vid Götaforsvägen och Norra Ågatan handlar om att förstärka matningen från vårt stamnät till Vaggeryds centrala delar. När det drogs fram en gång i tiden dimensionerades det inte för att alla fastigheter skulle anslutas – som i dag, berättar Mattias Olsson.

Movalla störst 2018

Årets stora bredbandsarbete för Vaggeryds energi under året kommer annars att vara det område man kallar för Movalla. Där, i Skillingaryd, har idrottsplatsen fått ge namn åt det område som begränsas av begravningsplatsens norra ände, E4, Riksettan och Kaffegatan.

Annons

— Där går det att få störst effekt i förhållande till insats. Nu har 70 procent av de totalt 266 fastigheterna angett att de är intresserade av att få bredband.

Till skillnad mot när man 2005 drog fram stadsnät till kommunens stadskärnor lämnas nu en orange kanal vid varje fastighetsgräns, oavsett om fastighetsägaren vill ha en fiberanslutning eller inte. Det blir billigare än att tvingas gräva igen när en ny fastighetsägare är av en annan uppfattning.

Läs mer: Bredband inget för lägenhetsboende

På agendan för 2018 finns ytterligare tre lite större projekt: ”Tomaten” är husen i kvarteren ovanför Järnvägshotellet i Skillingaryd, mellan Idrottsgatan och Källelliden upp till Åkersvägen. I Vaggeryd siktar man in sig på Götaforsvägens fastigheter mot Lagan, från Norra Ågatan till bron vid Vaggerydsgårdarna, och fastigheterna runt Korpgatan, Ringvägen, Odengatan och Västra Parkgatan.

Alla senast 2020

Målet är att alla tätortsfastigheter i Vaggeryds energis elnätsområde ska vara anslutna senast 2020. Efter 2018 återstår bland annat hyresfastigheter i centralorterna, Karlavägen och Esplanaden i Vaggeryd samt området runt Fågelforsskolan i Skillingaryd.

I nästa steg kommer vi att titta över hur det går med bredbandet på landsbygden. Där ser det just nu väldigt positivt ut för Tofteryds del.

Läs mer: Nu är landsbygden på väg att bli uppkopplad