Personalen på Ica Kvantum jobbade under fredagskvällen och lördagens morgon med att rensa ut frukt och grönt och egenbakat bröd från butikshyllorna. Anledningen var att det kommit in brandrök i lokalen när det brann i närliggande Skumplastboden på Mårtensgatan på fredagen.

Det var efter att saneringsbolag varit på plats och kontrollerat lokalen som det konstaterades att dessa varor behövde kasseras.

När larmet om branden kom på fredagens eftermiddag stängde man inledningsvis av ventilationssystemet i butiken. Men snart fick butiken, som vanligtvis har öppet till klockan 22.00, också stänga tidigare.

– Insatsledaren kom in vid 15.30 och beordrade utrymning av vår fastighet. Då var det fullt med folk i butiken men det gick bra att få ut kunderna. Många förstod att det var ett allvarligt läge, säger butikschef Markus Elmtoft.

Fick tag i extraleverans

Också parkeringen utanför spärrades av.

– Det var för att bilarna skulle försvinna för man hade inte kontroll på branden då som jag förstod det, säger Markus Elmtoft.

Initialt kunde personalen vara kvar, eftersom det inte ansågs vara någon större fara för dem. Men en knapp timme senare fick även personalen lämna lokalen.

Relaterat: TV: Här rivs huset efter branden i Gislaved

Strax efter klockan 10 på lördagen, några timmar senare än vanligt, kunde Ica Kvantum öppna igen. Det blir alltså flera timmars missad försäljning samt varor som behövt slängas.

– Jag lyckades få tag i en extraleverans med frukt och grönt så det är inte helt tomt, men vissa grejer är tomma, säger Markus Elmtoft och förklarar att man även var i full färd med att baka bake off-bröd under förmiddagen.

Annons

– Så vi har ”back up” att erbjuda, men vi har inte fullt sortiment.

Oroliga cateringkunder

Butiken kommunicerade med kunderna genom att lägga ut flera inlägg på sin egen Facebooksida både på fredagen och lördagen.

– Det har fungerat väldigt bra. Många har förståelse men det finns alltid de som är oroliga för catering till exempel, men vi har löst det ändå, säger Markus Elmtoft.

Under lördagen var det dags för konfirmation i Gislaved och Ica hade fått flera cateringbeställningar, förklarar Elmtoft. Men dessa kunder ska inte ha behövt gå hungriga under dagen.

– Så vitt jag vet har alla kunnat få sina grejer, det är skönt. Men de har kanske inte kunnat få det riktigt i den tid de önskat, eftersom vi inte kunde öppna som vanligt, säger Markus Elmtoft.

Relaterat: Hus fick rivas efter branden i Gislaved
Relaterat: Se brandmännens arbetsinsats vid branden i Gislaved