Tidsrapporteringen för maj månad kom in i tid, men den var inte fullständigt. Beskedet från räddningschefen var då, att deltidsbrandmännen i Gnosjö kanske inte får någon lön utbetald i juni.

— Den har inte gjorts enligt de gängse regler vi har. Det är platschefens ansvar att se till att tidsrapporteringen fylls i, men alla anställda har även ett egenansvar att se till att rätt tider rapporteras, säger Johan Nilsson, räddningschef för Räddningstjänsten Gislaved Gnosjö.

Inte första gången

Enligt räddningschefen är det inte första gången tider rapporteras fel.

— Det har varit så ett par gånger tidigare och nu har vi fått sätta ner foten. Deltidsbrandmännen har ingen månadslön utan du får betalt för den beredskap du har. Vi har alltså ingen grundlön att skicka ut utan allt grundar sig på tidsrapporteringen.

Annons

En ny tidsrapport för kåren i Gnosjö ska ha lämnats in under måndagen, vilket räddar löneutbetalningarna i juni.

— Lönerna kommer att betalas ut i tid, säger Johan Nilsson.

Många vakanser

Platschefen i Gnosjö, Kennet Molin, bekräftar att tidsrapporteringen som först lämnats in inte var komplett.

— Det är delvis mitt fel att situationen uppkommit överhuvudtaget. Det är mitt ansvar att summera tiderna och sätta min kråka på lönelappen, säger han.

Felaktigheterna i tidrapporteringen har bland annat att göra med ett flertal vakanser i kåren i Gnosjö, uppger Kennet Molin.

— Folk gå in och täcka upp tider som finns lediga och det blir en del byten och ändringar i ordinarie schemat. Den enskilde brandmannen ska se till att rätt tid blir kryssad, men ibland kan det bli fel, vilket är mänskligt.

Vad gör du som platschef för att tidsrapporteringen ska blir rätt framöver?

— Vi får helt enkelt vara noggrannare. Jag har fått snickra ihop en Excel-fil för att summera alla på rätt sätt. Man kan naturligtvis vara självkritiskt och tycka att jag skulle ha gjort detta tidigare.