Värnamo Nyheter

Annons

Bok om minoriteter väsentlig men med vissa skavanker

Bok om minoriteter väsentlig men med vissa skavanker

I ”De små folkens historia” möter vi Europas för många okända minoriteter. Ingmar Karlsson har skrivit en lättläst, intressant och i den lilla skalan väsentlig bok som tyvärr också dras med några skavanker.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Bildextra: Många besökte söndagens festival

Gummifabriken är nu den givna hemvisten för Smålands litteraturfestival i Värnamo. På tre våningsplan blandades scenframträdanden med bokmässa, och där fanns författarna som festivalbesökarna kommit för att träffa. Från dem kom många nöjda kommentarer.
Läs deras svar i bildtexten till varje bild

"Nationalisternas minne är kort"

Nationalistiska politiker förvränger minoriteternas historia för att vinna poäng. Därför vill författaren Ingmar Karlsson reda ut de små folkens identitet i sin nya bok.

Javisst fanns här något för alla!

Smålands litteraturfestival Smålit är som en härlig Bokens dag, men med ännu fler möten, ännu fler böcker och ännu fler upplevelser. Efter många timmars vandring under tre festivaldagar är jag lite matt, men också uppfylld av nya intryck och massor av ny inspiration. Tänk om jag nu äntligen skulle skriva den där romanen som jag planerat i åratal!

Rutger Bregman: Vi behöver nya utopier

Basinkomst för alla, kortare arbetsveckor och en värld utan gränser. Det är några av de utopier som den holländska historikern Rutger Bregman anser möjliga att förverkliga. Nu kommer han till Smålit för att presentera sin internationellt omtalade bok, ”Utopia för realister”, inför utgivningen på svenska.

Superhjälten Lisa blev en barnbokssuccé

De jobbade med sitt manus i tre år – 2017 kom äntligen Elias och Agnes Våhlunds ”Handbok för superhjältar”. Idag har barnboksserien om Lisa och hennes fight mot mobbning sålts i över 50 000 exemplar. Nästa vecka kommer författarduon Våhlund till Smålit för att berätta om böckerna.

Många lokala författare på årets bokmässa

Ett stort antal författare och journalister från Jönköpings län medverkar på Bokmässan i Göteborg. Här är ett litet urval ur programmet.

Populära litteraturfestivalen är tillbaka

Nu är det klart. Det blir en tredje upplaga av SmåLit då minoritetens röster ska höras. Under bokmässan i Göteborg presenteras litteraturfestivalen och dess tema.

En fest för litteraturen

På söndagen gick litteraturfestivalen SmåLit av stapeln i Värnamo. Läsarna slöt upp för att träffa författare och förlag.
— Hur kan man må annat än bra när man är omgiven av litteratur, säger Anna Vintersvärd från bokförlaget Andra världar.

Söelund: Det är aldrig för sent att börja läsa igen

Smålands litteraturfestival samlar några av landets bästa författare i Jönköping och Värnamo. Kulturredaktör Emilia Söelund påminner om att det aldrig är för sent att börja läsa.

Åsne Seierstad: Fanatiker tror att de gör det rätta

Åsne Seierstads litterära reportage "Två systrar" blev årets mest sålda bok i Norge 2016. Inför SmåLit berättar hon om flickorna som lämnade sina familjer för att ansluta sig till IS.

Tunga namn tar strid för akutsjukhusen

Det nya partiet Bevara Akutsjukhusen som ställer upp i landstingsvalet får nu hjälp av tre erfarna och tunga namn på Värnamo sjukhus. De är alla oroliga över framtiden för akutsjukvården på sjukhuset.

Lejonens kommande motståndare vädjar till fansen för att fullfölja säsongen

Masarna har haft det tungt sportsligt den här säsongen. Det verkar som att laget även haft det tufft ekonomiskt för nu vädjar Lejonens kommande motståndare till fansen för att kunna fullfölja säsongen.

Nu vattnar Finnvedsbostäder med Laganvatten

Finnvedsbostäder har köpt in en tank för att kunna använda sjövatten till sina utomhusplanteringar. Inte bara vid bevattningsförbud utan alltid.

Efter åren med den stora hemligheten – nu berättar familjen

Petra föddes i en pojkes kropp i en frikyrklig miljö. Efter en uppväxt med skam och självförnekelse kan hon äntligen börja leva offentligt som en kvinna.
Åren med den stora hemligheten har inte varit enkla, men familjen med fru, barn och barnbarn finns kvar. Nu berättar de öppet om sina tankar och känslor, för om det kan hjälpa andra så är det något bra.

Så har IFK och Värnamo Södra upplevt Gothia Cup

Gothia Cup lider mot sitt slut i och med lördagens finaler. De lokala lagen IFK Värnamo och Värnamo Södra sammanfattar nu sin vecka i Göteborg och världens största ungdomsturnering.

Länsstyrelsen kallade till krismöte: ”Vi måste vara rädda om varandra”

Länsstyrelsen i Jönköping hade på fredagen ett extrainsatt krismöte på grund av torkan.
– Vi har gått igenom vilken beredskap som finns i och vilken hjälp som finns att få i länet, säger Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län.

Opera live från New York i Gummifabriken: "Det är vårt mål"

Grattis alla operavänner i Värnamo. Snart kan Gummifabriken direktsända opera från Metropolitan i New York.

”Det här är bland det allvarligaste Sverige har upplevt”

Extremvärmen i Sverige fortsätter. Enligt SMHI talar inget för att regn är i sikte i tio dygn framöver. Samtidigt kallade regeringen till presskonferens på fredagen för att prata om skogsbränderna och vad Sverige behöver göra framöver. Enligt MSB-direktören Dan Eliasson är bränderna som rasar bland det allvarligaste Sverige har upplevt.
Artikel 2 av 19
Bildextra: Många besökte söndagens festival
Tillbaka till startsidan