Gnosjö kommun har bestridit och polisanmält en faktura på 66 000 kronor som skickats av ett företag i Bromma. Företaget som skickat bluffakturan till Gnosjö kommun utger sig för att bedriva ungdoms- och familjehemsvård.

– Vi fick en faktura angående placerade ungdomar. Det fanns initialer och något som skulle likna personnummer på fakturan, men vi kollade ju upp dem och de finns inte i våra register, säger Margareta Haglund som är registrator på kommunens socialutskott och har lämnat in polisanmälan.

Finns med på varningslista

Annons

Företaget finns med på organisationen Förenade Bolags varningslista dit kommuner, företag och organisationer kan lämna information om de råkat ut för bluffakturor och oseriösa företag. Margareta Haglund berättar att Mariestads kommun fått en exakt identisk faktura, bara kommunernas referenser och utskicksadresser var ändrade.

– Det var väldigt uppenbart att det handlade om en bluffaktura. Det är nu under sommaren som blufföretag försöker med sådant här, när det är semestervikarier på plats, säger Margareta Haglund och fortsätter:

– Men vi har väldigt bra koll på vilka företag vi jobbar med och kollar alltid upp personnummer och liknande så det var inte svårt att upptäcka bluffen.

Hur ofta händer det att kommunen råkar ut för sådant här?

– Det händer någon gång per år. Främst då under sommarperioden, säger Margareta Haglund.

Vad händer med bluffakturan nu?

– Vi har bestridit den och polisanmält så vi kommer inte göra mer från kommunens sida nu. Jag vet att det har varit fler kommuner som polisanmält samma företag, så företaget kommer absolut inte dra det vidare. De gjorde en chansning som inte fungerade.