Black friday är ett fenomen som tycks ha kommit till Sverige för att stanna.

Ursprungligen kommer det från USA där fredagen efter Thanksgiving har varit ett startskott för julhandeln under flera årtionden.

Butiker och kedjor har lockat med kraftigt prissänkta produkter och erbjudanden och köerna har ofta varit långa utanför varuhusen. Denna fredag har blivit en bland de absolut största shoppingdagarna i Amerika med en omsättning på tiotals miljarder på en enda dag för handeln.

Prissänkta produkter

Värnamo Nyheter gjorde en rundvandring på stan för att se hur det står till med Black friday och förberedelserna i butikerna här.

Mia Johansson, säljare på Inges El, berättar att likt övriga butiker så öppnar man redan klockan 08.00 på fredag.

Annons

— Många av varorna som vi har specialpriser är utvalda centralt, men vi kommer även att ha en del andra erbjudanden också, säger hon.

Satsar en hel vecka

På Kappahl träffar tidningen butikschefen Maria Sjölin. Hon berättar att förra årets Black friday blev en riktig succé.

— I år satsar vi på en så kallad Black Week med specialpriser under hela veckan.

— Det här är definitivt något som kommit för att stanna, framför allt är det den som är startskottet för själva julhandeln, säger Maria Sjölin.

På tickets kontor står resebroschyrerna snyggt uppradade i hyllorna. På frågan om man kan fynda en resa kanske för en tusenlapp till värmen på fredag, så svarar säljchefen Maria Wetterholm:

— Du, det var nog lite väl optimistiskt. Faktum är att jag inte vet själv än, men några erbjudanden brukar det komma. Håll ögonen öppna, säger hon.