Emil Erlandsson meddelade inatt nyheten på sin Facebook-sida. Han skrev bland annat: ”Nu har min farfar gått ur tiden. Denna galna och helt underbara människan som aldrig tyckte att något var omöjligt. Han blev 93 år gammal”.

Big Bengts High Chaparral

Bengt Erlandsson föddes i byn Brännehylte i Kulltorps socken 1922 och växte upp i en miljö pr..

Big Bengts High Chaparral

Bengt Erlandsson föddes i byn Brännehylte i Kulltorps socken 1922 och växte upp i en miljö präglad av utvandringen till Amerika. 1956 reste han själv dit för att under några månader färdas 4 000 mil över Nordamerika. Bengt Erlandsson blev inspirerad av resan och 1957 köpte han en gård utanför Kulltorp. Där började han bygga ett fort av 200 000 telefonstolpar som tidigare tillhört Televerket. Från början kallades bygget för Fort Erlandsson.

När han senare byggde ett varuhus intill så insåg han att dessa kunder även var intresserade av fortet. 1966 öppnade han upp fortet för allmänheten under namnet High Chaparral. Till en början kostade inträdet fem kronor och för entrépengen fick besökaren också se en show som sattes upp av flera stuntmän.

Under de gångna 50 åren har High Chaparral sedan utvecklats till ett hett turistmål. Numera skapar parken intresse globalt och man räknar i år med att slå nytt rekord med cirka 200 000 besökare.

När VN pratar med Emil på tisdagsmorgonen är han berörd av händelsen, men samtidigt samlad. Han berättar att Big Bengt under de senaste två åren bott på ett äldreboende och att han varit ganska dålig sedan i somras.

”Generös man”

Nu har han gått ur tiden, och det är mycket som han blir ihågkommen för.

– Han har haft mycket större betydelse än vad folk förstår, tror jag, säger Emil Erlandsson, som är affärsområdeschef på High Chaparral.

– Bengt såg till att det kom maskiner till Gnosjö under efterkrigstiden och han har under alla år varit involverad i många stora börsnoterade företag.

– Han var en generös man. Var det någon som behövde en maskin och inte kunde betala så var det okej. Då fick personen betala senare, och blev det inte av så brydde sig inte farfar om det. Han var ingen som jagade pengar.

Grundade High Chaparral

Annons

Big Bengt är troligtvis mest känd som grundaren till nöjesparken High Chaparral. Sanningen är att han lämnade sina plikter där redan 1980.

– Men han har alltid brunnit för parken, och fortsatt haft cowboyhatten på sig, säger barnbarnet Emil.

Efter 1980 fortsatte Bengt starta andra verksamheter och det allra sista företaget kom till i en ålder av 88 år.

– High Chaparral är kanske det som han är mest känd för, men det är långt ifrån det enda han varit inblandad i. I mitt tycke är han en av de allra största som kommit från Gnosjöregionen, säger Emil Erlandsson.

Flera av dem som arbetar på temaparken i dag har vid något eller flera tillfällen träffat Bengt Erlandsson.

— Man har sett honom i parken flera gånger, berättar Ronja Börjesson, som arbetar på Restaurang Diligensen på High Chaparral.

Många minns honom med värme.

— Det här är mannen som skapade vår familj, för vi som jobbar här har blivit som en enda stor familj, säger Josefina Erlandsson som även hon arbetar på Restaurang Diligensen.

Vilket är det bästa minnet av Bengt Erlandsson?

— Det måste vara när han fick alla bikers under ett bike meet att flytta på sig för att han skulle fram till baren, säger Josefina Erlandsson.