Medeltidsdagen i Nydala skulle börja klockan 11 men redan vid 10.00 kom de första besökarna.

– Jag var tvungen att titta på klockan och då såg jag att det var en timme kvar, berättar Doris Fransson som satt i klosterträdgården och flätade lavendelkorgar på löpande band.

Minst 600 bilar

Sedan fortsatte folket att komma i en strid ström under hela dagen, både barnfamiljer och äldre, och parkeringsvakterna hade fullt upp. Man fick bland annat ta en åker i anspråk när inte parkeringsplatserna utmed vägarna räckte till.

– Min man har varit parkeringsansvarig och han har uppskattat det till minst 600 bilar under dagen, berättar Maria Karlsson i Nydala byalag och konstaterar att det här var mycket mer än de hade förväntat sig eller ens vågat hoppas på.

Annons

– Vi hade varit nöjda med 300 besökare. 600 hade varit riktigt bra, säger hon och konstaterar att medeltiden fortfarande tycks intressera såväl ung som gammal.

Turisterna hittade hit

Besökarna kom från många olika håll, såväl Höglandet som Värnamo kommun och turister.

– Jag har pratat med både tyska och holländska turister i dag, säger Maria.

Arrangemanget har framför allt varit inriktat på barnen med olika aktiviteter som i de allra flesta fall varit gratis, vilket har uppskattats av barnfamiljerna.

– De enda klagomål jag har hört är att folk tyckt det varit lite för långa köer men köer blir det ju på ett sådant här arrangemang.

Orkar inte

Vad händer nu då? Blir medeltidsdagen i Nydala ett årligt återkommande arrangemang?

– Vi gjorde ju den här medeltidsdagen för att krönikespelet firar 25-årsjubileum. Det är krönikespelet som går först och det är ett jättejobb med det. Nu ska vi snart börja sätta upp läktarna till exempel och allt görs med ideella krafter. Folk orkar inte med det här också så jag tror att det är lagom i samband med jubileumsår.

Så vart femte år kan vi räkna med en medeltidsdag i Nydala?

– Ja, det känns mer lagom, säger Maria och skrattar.