– Det är katastrofalt, vi är oerhört besvikna och arga, säger Stefan Bjällsjö, styrelseledamot i VKIAB, Värnamo Kommunala Industrifastigheter som äger Gummifabriken.

Den 15 till 24 september skulle Gummifabriken ha invigts under pompa och ståt.

Men det har länge spekulerats i om bygget kommer att bli klart i tid. I februari sa Michael Andersson till tidningen att man kommer kunna inviga Gummifabriken på utsatt tid.

Men nu står det klart att invigningen skjuts fram till våren 2018. Det är oklart exakt när den blir av. Orsaken är att Tage och Söner inte kan uppfylla avtalet om att få Gummifabriken färdig i tid.

Det meddelade styrelsen för VKIAB, Värnamo Kommunala Industrifastigheter, på måndagsförmiddagen vid en snabbinkallad presskonferens på Gummifabriken.

"Jättetråkigt"

Tobias Hörnquist, vd för VKIAB, och Stefan Bjällsjö, styrelseledamot i VKIAB, är mycket besvikna över att invigningen inte blir av nu i höst.

– Det är en enig styrelse som har fattat det här beslutet, men det är jättetråkigt att vi tvingas flytta fram invigningen. Det är beklagligt framförallt för allmänheten, säger Tobias Hörnquist.

Enligt Tobias Hörnquist och Stefan Bjällsjö meddelade entreprenören Tage och Söner så sent som den 13 juli att man skulle hinna bli klar med bygget till invigningen den 15 september.

– Det var ingen fara. Gummifabriken skulle vara öppningsbar den 15 september, sade de då. Men den 10 augusti fick vi plötsligt veta att de skulle få svårt att hinna, förklarar Tobias Hörnquist.

Annons

– Det är oproffsigt av Tage och Söner, katastrofalt. Visst är det ett svårt projekt, men vi har ju haft dialog med dem hela tiden och det har inte varit några problem tidigare. Beskedet har hela tiden varit att de ska hinna i tid, säger Stefan Bjällsjö.

Slutet av november

Man kommer inte bli färdig med auditoriet, centraltrapphuset och delar av biblioteket till den 15 september och man kan inte garantera brandsäkerheten i hela huset.

Enligt det ursprungliga avtalet skulle Gummifabriken ha stått klar för slutbesiktning den 30 juni i år.

Den 1 juni tecknades ett tilläggsavtal mellan VKIAB och Tage och Söner om att samtliga offentliga lokaler ska kunna öppnas för allmänheten den 28 augusti, i god tid före invigningen den 15 september.

Det nya budet är att Tage och Söner inte blir klara förrän i slutet av november istället.

I fredags ordnade VKIAB krismöte med Tage och Söner och kommunledningen. Därefter tog styrelsen beslutet att skjuta upp invigningen.

– Vi har varit väldigt oroliga, men vi håller budgeten för Gummifabriken. Det blir ingen påverkan på Gummifabriken, det kommer bli en fantastiskt byggnad, påpekar Stefan Bjällsjö.

Vite på flera miljoner

VKIAB och Värnamo kommun kommer inte drabbas av någon ekonomisk smäll på grund av förseningen, enligt Stefan Bjällsjö och Tobias Hörnquist.

Det blir Tage och Söner som får stå för den smällen.

– Vi har en vitesklausul i avtalet med Tage och Söner som innebär att det faller ut en och en halv miljon kronor per vecka vid försening, så det kan handla om flera miljoner kronor totalt som de får stå för, förklarar Tobias Hörnquist.

Den 19 juni presenterades ett gediget program inför den stora invigningen.

Bland annat skulle Rickard Wolff och Shirley Clamp uppträda i Gummifabriken. Även förre finansministern Anders Borg fanns med i programmet, något som blev osäkert efter sommarens anklagelser mot honom.

Hur det blir med de bokade aktiviteterna är lite oklart. En del av dem kan flyttas till andra lokaler, enligt Tobias Hörnquist.

Men de kommer inte äga i rum i Gummifabriken den 15 till 24 september, så mycket står helt klart.

Läs också: "Det är en stor besvikelse"