För cirka ett år sedan hyrde en man från kommunen en släpvagn från en bensinstation i Värnamo och färden gick sedan genom Europa till mannens hemland. Planen var att han skulle återvända hem lagom till hyrtiden gick ut den 6 oktober förra året. Nu blev det inte så, utan det skulle dröja ända till efter jul innan släpvagnen återigen var på svensk mark.

Flög till Sverige

Annons

Mannens förklaring, vilken rätten ansåg kunde stämma, var att han hade blivit påkörd, men att den andre bilföraren vägrade betala för skadorna på mannens bil. Bilen blev obrukbar, och hyrsläpet från Värnamo fick parkeras på mannens fastighet i hemlandet i väntan på hemfärd. När mannen inte lyckades få ut pengar till reparation av bilen så flög han istället hem till Sverige och lämnade både bil och släp kvar utan att underrätta uthyraren. Strax efter jul flög han ner igen, nu med avsikt att få bilen lagad så att han kunde köra hem den och släpvagnen.

Rätten höll inte med

Åklagaren menade att det här var ett fall av olovligt brukande men tingsrätten höll inte med. För att kunna fällas för olovligt brukande måste man ”bruka” föremålet och det hade inte mannen gjort hävdade han själv eftersom släpet under hela tiden hade stått parkerad på hans fastighet i hemlandet tillsammans med den krockskadade bilen. Tingsrätten konstaterar att mannens berättelse inte är så osannolik och därför väljer man att tro på den. Dessutom, svensk domstol kan endast i vissa fall döma för brott som begåtts utanför Sveriges gränser, men det förutsätter att det även är ett brott i det aktuella landet. Någon sådan utredning har inte åklagaren presenterat och det är en av anledningarna till att mannen frias från ansvar för olovligt brukande. Mannen hade dock medgett skadeståndet till bensinstationen och ska därför betala 15 000 kronor för utebliven hyra.

Hörde inte polisen

Däremot fälls han för brott mot trafikförordningen sedan han vägrat öppna bildörren för polisen. En polispatrull hade varit ute på ett inbrottslarm när de helt plötsligt såg en nedsläckt bil komma körande mot dem i hög fart. De tände då stoppanordningen och blåljusen på bilen varpå föraren i den andra bilen körde ner i diket. Trots att mannen satt fast i diket och polisen stod utanför och knackade hårt på bilrutan, så påstod han att han inte hörde polisen. Den historien trodde dock inte rätten på, utan dömde honom till 30 dagsböter.