Bo Malmsten i Åminne har ett 30-tal bikupor utplacerade på olika ställen. I början av juli var han riktigt dyster i sin prognos, istället för förväntade 1,5 ton räknade han inte med mer än runt 100 kilo.

– Fram till 1,5 vecka innan midsommar fick jag fortfarande stödmata tre samhällen.

Men nu är tongångarna betydligt positivare och det tack vare de varma dagarna i början av juli och att vitklövern och linden blommar. De varma dagarna i början av juli satte honungsproduktionen igång på riktigt och även om vi klagat på att temperaturen inte letat sig över 20 grader, så har inte bina hindrats. Det finns exempel på kupor där bina samlat in tolv kilo på en dag!

– Men då är det rätt mycket vatten i, förklarar Bo.

För mycket vatten i honungen är inte riktigt bra, då jäser nämligen honungen.

– Då blir det mjöd, säger Bo.

Annons

Vill man undvika jäsning och få ner vattenmängden till perfekta 17 procent, så är det avfuktning som gäller i så fall.

En annan konsekvens av vädret den här sommaren har varit att bina velat svärma, vilket innebär att nya bisamhällen bildas. För en biodlare gäller det att kunna kontrollera detta så att inte det nya samhället försvinner.

– De är precis som ungar, har de inget att göra i flera dagar så hittar de på jävelskap, säger Bo och skrattar.

Även om det ser betydligt positivare ut nu än för en månad sedan så kommer inte bina att kunna hämta in det man förlorade under kalla maj och juni. En vanlig sommar så får Bo 50–55 kilo honung per kupa, i år räknar han med hälften och han är inte den ende som är drabbad. Den dåliga sommaren kommer med all sannolikhet att leda till honungsbrist och i förlängningen innebär det förmodligen också höjda priser.

Men det finns en chans att rätta till siffrorna lite och då ställs hoppet till ljungen.

– Blir det rätt förutsättningar så kan man nog få 10–20 kilo till per kupa.

Den eftertraktade ljunghonungen kräver att temperaturen håller sig runt 19–20 grader och att det blir en hög luftfuktighet för annars släpper inte ljungen ifrån sig nektar.