Det var en kollega till Jeff som först reagerade på att några killar lekte på ett våldsamt sätt på skoltid. När hon frågade vad de lekte fick hon svaret: "Vi leker GTA". Läraren ‪Jeff Thulin var den som visste mest om tv-spel på skolan och sitter dessutom med i Trygghetsgruppen så han fick i uppdrag av rektorn att titta närmare på den senaste utgåvan av GTA (Grand Theft Auto) som heter GTA V. Han lånade hem spelet och det här är vad han såg: En realistisk miljö präglad av prostitution, svordomar, droger, alkohol, tortyr och blodigt extremvåld.‬

Jeff Thulin gick rakt på sak och visade föräldrar filmklipp från tv-spelet Grand Theft Auto V. Det gjorde susen och flera föräldrar sade att de skulle gå direkt hem och göra sig av med spelet. Foto:

– Jag har själv spelat tidigare utgåvor av GTA men den senaste skiljer sig lite från de andra, säger Jeff som, efter ett gemensamt beslut på skolan, höll en information för varje årskurs i samband med höstterminens föräldramöten.

På mötet fick föräldrarna se Youtubeklipp från tv-spelet. Ett klipp är från en strippklubb och ett annat klipp visar en tortyrscen.

- Jag ville chocka föräldrarna för att få dem att inse allvaret. Det kom fram att flera elever hade spelat GTA och föräldrar var upprörda över spelet. Vi berättade för föräldrar till ettorna i förebyggande syfte. Förhoppningsvis har de inte spelat eller sett spelet än men då vet föräldrarna vad det handlar om. Då har vi släckt elden där.

Prostituerade rånas

Ett annat klipp ur GTA V visar en man som plockar upp en prostituerad och har sex med henne i bilen. Sedan betalar han tjejen som går därifrån. Men mannen kör ifatt, slår ihjäl henne med en yxa och tar tillbaka pengarna.‬

– Vilken bild ger det barnet av en kvinnas värde och om hur livet ska respekteras?‬

Martina Lindahl, en av föräldrarna som var med på mötet, visste inte vad GTA handlade om innan hon fick se exempel på det.

– Det här spelet är så rått så att det är svårt att förstå att det är världens mest sålda spel. Jag tycker att Mossleskolan ska ha en eloge för att de visade oss det här. Den informationen skulle komma ut till alla skolor, säger hon.

En halvlögn

De som säger att de bara kör bil i spelet halvljuger, menar Jeff.

Annons

– För att få tag i en bil måste du oftast först slita ur föraren och sedan stjäla bilen. Och sedan är det näst intill omöjligt att köra bil i GTA utan att köra på någon. Om man vill gå vidare i spelet så tvingas man också göra vissa saker som att tortera någon eller hälla bensin i ansiktet på någon.

Jeff Thulin menar att även om man inte har spelet hemma så är det lätt att hitta tusentals filmklipp på Youtube.

- Lek detektiv där hemma och kolla upp sökhistoriken på Youtube. Det kan vara mer spännande än ni tror, säger Jeff.

Han tycker att man som förälder gott kan sätta sig in i vad nya tv-spel handlar om.

– Det kommer hela tiden nya tv-spel. Man kan ju alltid som förälder ta 20 minuter, om barnet har ett nytt spel hemma, sitta ner och spela med barnet. Då har man ju en anledning att umgås också.

Han poängterar att GTA-lekar inte är ett stort problem på skolan utan att man helt enkelt reagerade snabbt och vill mota Olle i grind.

– Vi är ute väldigt tidigt i förebyggande syfte så att det inte blir värre än vad det behöver bli, säger han.

Borde fler skolor snacka om GTA?

– Absolut!

Jeff har pratat med lärare på andra skolor och tycker att någon på varje skola borde ta tag i saken.

– Många säger att "vi har inte det problemet här" och det behöver inte vara ett problem. Det räcker att elever tar del av spelet. GTA var ett av de mest sålda tv-spelet förra året så det är väldigt utbrett. Några lärare har kontaktat mig och velat ha materialet som jag har använt mig av så jag skickade över det eftersom jag inte hade tid att åka dit själv och prata om det. Men sedan tog de inte upp det för att de kände att de inte var så insatta i det. Och det är ett stort problem. Många lärare är i den åldern där de inte har spelat spelet själva. Då kan de inte heller svara på de frågor som kan tänkas komma efter föredraget.

Jeff har lånat det mesta av materialet om GTA från spelläraren Felix Gyllenstig Serraos blogg.

– Felix är en "gamer" precis som jag och har koll på vad som händer i spelvärlden. Han ska ha stor cred för att han bloggar om detta. Jag hoppas bara att fler skolor kan göra som vår och ta sig tid att informera om det. För även om det inte är ett jättestort problem just nu, så tycker jag att det är lämpligare att tanka bilen innan den är tom …

GTA