I snart tre år har EU-migranter suttit utanför butiker och på andra platser i Värnamo och tiggt pengar. Lika länge har de haft tillfälliga läger på olika platser runt tätorten.

Flera gånger har lägren angripits och EU-migranterna har även uppmanats att stänga dem, vilket man gjort och flyttat dem.

Samma familj

Det är i stort sett samma familj som bott i Värnamo hela tiden. Hemma i Rumänien har man barn och släktingar som tagit hand om dem. Vilka vuxna som för tillfället vistats i Värnamo har varierat.

Men för första gången har nu barn i förskoleåldern dykt upp i EU-migranternas läger.

— Vi känner till att det bor barn där, de bor under primitiva förhållanden. Det är sorgligt, säger Maria Johansson (C), medborgarnämndens ordförande.

Utländska medborgare

Maria Johansson förklarar att man inte kan ingripa om inte barnen far akut illa.

— Hade de varit svenska medborgare kanske vi inlett en utredning. Nu är de utländska medborgare med rätt att vistas i Sverige enligt EU-reglerna.

Annons

Hon påpekar att det är EU-migranternas hemland Rumänien som ansvarar för sina medborgare. Om ett omhändertagande ska göras måste det ske i samarbete med myndigheterna i Rumänien.

Letar efter mark

Vad som nu sker är att det läger som EU-migranterna haft på kommunal mark sedan i början av sommaren måste rivas.

— Vi har bestämt ett datum då de senaste ska vara borta. Vart de i så fall ska flytta vet vi inte, säger kyrkoherde Per-Magnus Möller som arbetar i EU-migranternas vängrupp.

Han berättar att man letat efter ett alternativ men inte hittat något. En möjlighet skulle vara en privat markägare som upplåter plats.

Inte lämpligt

Per-Magnus Möller förklarar att han och övriga i vängruppen inte tycker det är bra att barnen bor i lägret.

— Vi har uppmanat dem att ta med barnen hem. Här är inte lämpligt att bo, särskilt inte nu när vintern kommer, säger han.

Anledningen till att barnen är med är förstås att föräldrarna vill vara nära dem. De har tidigare i samtal med Värnamo Nyheter förklarat hur svårt det kan vara att under lång tid vara ifrån sina barn.

Inget boende

Vängruppen ställer inte upp med boende, däremot erbjuder man EU-migranterna att få duscha en gång i veckan och de får lite mat.

— När det varit kalla nätter har vi erbjudit härbärge, men ofta tackar EU-migranterna nej och vill klara sig själva.