Sky Brown – född i Miyazaki i Japan – har slagit skejtvärlden med häpnad. Hon är bara åtta år gammal men kan redan göra trick som de flesta andra åkare inte kan utföra. Hon blev för en tid sedan den yngsta tjejen någonsin som fick tävla mot vuxna i Vans US Open Pro Skate Series i USA. Hennes klipp på Youtube, där hennes femårige lillebror Ocean också visar upp sina konster, har spanats in av 100 000-tals tittare och på Instagram har hon nästan 80 000 följare.

Niklas Skillby tvekar inte på att kalla Sky Brown en världsstjärna.

– Hon påminner väldigt mycket om en del äldre stjärnor som började åka mycket senare än henne, säger han och fortsätter:

Annons

– Vi i vår förening hoppas att fler tjejer börjar åka skateboard, men eftersom hon är så ung är hon ju också en förebild för killar.

Det har varit en lång resa att få till skejtparken – hur känns det att få inviga den formellt?

– Det blir förstås jättekul. Processen har på sätt och vis varit bra. Jag tror att man från politikens håll efterhand insåg att ska man göra något så ska man göra något bra. Nu har det blivit bättre än vad vi hoppades på, säger Niklas Skillby och tillägger:

– Banan har redan fått jättebra respons, det kommer åkare från Stockholm, Göteborg, Malmö och andra ställen hela tiden.

Vid invigningen i Åbroparken – där även ett konstverk ska avtäckas – blir det också livemusik med Cajsa Camomile och Alpha Boys. Dessutom ska det tävlas i skateboard. Den så kallade Betongcupen har 25 000 kronor i prispengar. På kvällen blir det skejtbuffé på ett av stadens hotell.