Även om det inte var planerat är hälsan den gemensamma nämnaren för flera av Torghusets programpunkter i höst. Hälsogurun Janesh Vaidya som är ute på Sverigeturné gästar Smålandsstenar och Torghuset den 19 september. Han kommer att föreläsa om den indiska läkekonsten och livsfilosofin ayurveda som handlar om att leva och äta mat som stämmer med ens person.

– Jag tror att det här kan bli riktigt bra. Det är roligt när man hittar saker som tilltalar många, säger Anette Josefsson, föreståndare på Torghuset om föreläsningen med Janesh Vaidya.

Annons

– Det ligger i tiden. Det finns en pågående debatt om vad vi äter, säger hon.

Föreläsningen görs i ett samarbete med Madeleine Widell Ward på Hälsomixen.

Pratar om sin adhd

Strax efter föreläsningen om ayurveda kommer Viktor Frisk från den välkända duon Samir och Viktor. Han är aktuell som författardebutant med boken "Min superkraft! Så har jag lärt mig älska min struliga ADHD" och kommer att prata om adhd. Det är Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet som arrangerar.

Ökat intresse för smal film

Det handlar inte bara om föreläsningar på Torghuset i höst. Den traditionella ungdomsfestivalen återkommer och det gör också dansen för funktionshindrade. Bioprogrammet är fyllt av filmer som ska passa stora och små och biokontrast som visar lite smalare filmer har ökat antalet filmer.

– Intresset har varit stort så den här hösten visar vi åtta filmer istället för som tidigare sex, säger Anette Josefsson.

Det blir också konserter och operor som visas under hösten.