För att bli aktuell för Värnamo-Apladalens Rotaryklubbs stipendium krävs att man gjort betydande insatser inom kultur, idrott eller samhällsutveckling. Ja, och så får man inte heller vara över 28 år.

Årets stipendiat är inte bara ung (22 år), utan han är dessutom verksam både inom kultur och samhällsutveckling, vilket enligt stipendiekommittén gjorde valet extra enkelt. Ja, och Hampus fick priset trots att han var stressad när Maria Leifland, ledamot i kommittén, ringde första gången.

– Jag kände inte igen numret så jag svarade ganska otrevligt, säger han och ler urskuldande.

Belyser svåra frågor

Hampus sällar sig nu till en skara bestående av bland annat danserskan Josefin Rocén, racerföraren Felix Rosenqvist, fotbollsspelaren Viktor Claesson och sångerskan Evelina Nilsson.

– Han är en ung, driven och engagerad person som med humor belyser svåra frågor. Han är otroligt mångfacetterad, författare, musiker, skådespelare, programledare på radion.

Under sommaren har Hampus Nessvold bland annat hörts i radioprogrammet Zia och Nessvold, vilket inneburit tre timmars direktsändning fem dagar i veckan i över två månader. Nästa projekt blir hans scenföreställning av ”Ta det som en man”, vilken regisseras av Mia Skäringer. Nya historier, men på samma tema som föreläsningen och boken.

Annons

– Nu blir det fullt ös med repetitioner, skriva klart manus, lära mig sjunga musiktexterna. Det blir till att gå in i någon slags bubbla.

Utsålda hus

Den 22 februari har föreställningen premiär i Göteborg, och sedan drar han vidare ut i landet. På flera ställen är det utsålt, och därför kommer man inom kort att bestämma fler datum och platser.

– Det är så att jag blir rörd, säger Hampus som är väl medveten om att man inte kan ta något för givet.

Sin första föreläsning kring boken ”Ta det som en man” har han talat inför fullsatta lokaler, men även inför bara några få åhörare. Den första föreläsningen hade han på ett bibliotek i Uppsala med endast två personer i publiken. Det skulle efter föreläsningen visa sig vara de två bibliotekarierna.