– Vi kan stå i över fyra timmar och bara sortera, vi blir översvämmade med kläder, säger Anita Helman, en av de frivilliga som arbetar i butiken.

2009 öppnade Röda korset Secondhand-butiken lite längre ner på Storgatan, men de växte ur lokalen snabbt. 2013 flyttade de till den nuvarande butiken där fler och fler väljer att lämna sina kläder.

Under året har fem ton kläder från butiken skickats till Tyskland för återvinning.

– Vi försöker lära folk att inte kasta textiler i soporna. När vi har 60 säckar med kläder som vi inte kan sälja kör vi dem till en depå i Jönköping. När den är full med ett antal ton så kör en trailer från Tyskland som har kört varor till Jönköping. I stället för att köra tom hem så tar den våra säckar, berättar Margareta Eklund.

I Jönköping samlas kläder från bland annat Jönköping, Huskvarna, Nässjö, Falköping och Hestra och går till en stor återvinningscentral i Tyskland. Alla säckar öppnas och 60 procent är i så pass bra skick att det går att sälja igen. Resten återvinns.

– Ull och syntettyg blir isoleringsmaterial i bilar och bomull och linne kan man mala ner och gör nya kläder av, 100 procent återvinns. Det är lite av motiveringen också när man sliter hårt och sorterar så mycket kläder, säger Margareta Eklund.

Det är inte bara en secondhandbutik, det är även Burseryds mötesplats. Hit kommer personer i olika åldrar från det lilla samhället, köper lotter och umgås över en kaffe och kaka för 15 kronor.

Annons

– Det är tanken att det ska vara en träffpunkt också, att folk kan sitta här och prata för det finns inget annat ställe där man kan samlas, säger Margareta.

Anitha Arvidsson, Anita Helman, Margareta Eklund och Ingegerd Larsson har fullt upp i secondhandbutiken i Burseryd.
Foto: Mathilda Lavergren

30 eldsjälar får allt att gå runt i butiken, allt från sophämtning till försäljning. När frågan kommer om varför de gör detta utan någon egen lön är svaret enkelt.

– Man hjälper till i världen och gör den lite bättre, varje krona som kommer in gör någon slags nytta i världen, säger Margareta Eklund.