– Målet är att kunna hjälpa våra kunder på ett bättre sätt och att leverera ett bättre resultat, säger Johanna Buchalle, chef på Arbetsförmedlingen.

I över 20 år har Arbetsförmedlingen i Värnamo huserat i samma byggnad som Systembolaget på Flanaden.

Men i mitten av december går flyttlasset till Expovägen på Rörstorp.

Det är i förlängningen av samma byggnad som Kommunal har sitt kontor som Arbetsförmedlingen ska flytta in.

Det har varit tillfälliga verksamheter i lokalerna och ett företag som gick i konkurs, enligt Hemfosa som äger fastigheten.

Lokalerna håller just nu på att renoveras. De är ungefär lika stora som Arbetsförmedlingens nuvarande lokaler på Flanaden, drygt 1300 kvadratmeter.

– Man har blåst ut hela lokalerna. Nya möbler är beställda och vi flyttar in i mitten av december, sedan ska vi vara igång efter nyår, berättar Johanna Buchalle, chef för Arbetsförmedlingen i Värnamo.

Omoderna lokaler

Arbetet med att planera flytten har pågått i två år och det är de anställda själva som har varit drivande, enligt Johanna Buchalle.

Hon tycker att de lokaler man sitter i på Flanaden är omoderna och att de inte främjar trivseln.

En flytt var nödvändig, och de nya lokalerna blir mycket bättre, menar hon.

– Idag är vi utspridda på tre plan och vi har för små rum. Det är svårt att hitta plats att sitta ned och samtala med våra kunder.

Annons

– Nu kommer vi att sitta på ett plan och vi kommer att ha större rum. Det blir bättre både säkerhetsmässigt och arbetsmiljömässigt, förklarar hon.

Arbetsförmedlingen inför dessutom ett nytt arbetssätt som kräver en annan typ av lokal.

Jobbar i zoner

Det kallas för aktivitetsbaserat arbetssätt. På bland annat Skanskas kontor jobbar man redan efter den metoden.

– Man har ingen fast plats och inget eget kontor. Istället jobbar man i olika zoner och i olika miljöer. Där kan man ta emot en eller flera kunder eller sitta ensam och jobba och ha det knäpptyst.

– Det ska bidra till att ge en mer kreativ arbetsmiljö och det kommer betyda mycket för trivseln och vår möjlighet att hjälpa kunderna, tror Johanna Buchalle och fortsätter:

– Det här nya skapar oro hos en del anställda. Men vi tror att arbetsmiljön blir bättre, det ger alternativ till olika arbetssituationer och det kommer finnas något för alla.

Ny busslinje

Arbetsförmedlingens nuvarande lokal på Flanaden är lättillgänglig med sitt läge mitt i centrum.

Flytten till Expovägen på Rörstorp innebär att man hamnar en bit utanför city.

Men det ska inte innebära några bekymmer för den som vill ha hjälp av Arbetsförmedlingen, menar Johanna Buchalle.

– Tågen stannar ju i Rörstorp och det är inte långt från stationen till den lokal vi ska flytta in i. Sedan ska kommunen ordna en busshållplats utanför vår nya lokal och det blir en ny busslinje dit.

– Vi ska ju också bli digitala i större utsträckning, man ska till exempel kunna sitta hemma och ha kontakt med oss via Skype. Dessutom fanns det inte så många andra lokaler att tillgå i Värnamo som passar vår verksamhet.