Sedan 1970-talet har Vänsterpartiet i Värnamo gått ihop med Socialdemokraterna i första majtåget.

Svante Olson, som sitter i fullmäktige som enda ledamot för Vänsterpartiet, har varit med sedan den tiden.

Han kommer att gå i tåget i Värnamo även på måndag.

Festlig dag

Första maj är en viktig dag för Svante Olson.

– Det är ju en festlig dag för arbetarklassen. Vi njuter av gemenskapen som lyfter oss, det är trevligt och inspirerande att gå i tåget och träffa kamrater, tycker han.

Annons

– Det är trevligt att gå med Socialdemokraterna, vi brukar vara ett gäng vänsterpartister som gör det och vi känner oss alltid välkomna. Men vi borde ju få talartid i Folkets park, det är synd att vi inte får det.

Det går inte bortse ifrån att det har blivit allt färre deltagare i första majtåget.

"S gynnar kapitalismen"

De nationalistiska strömningarna och den politik Socialdemokraterna för är en stor förklaring till det, anser Svante Olson.

– Den politik som Socialdemokraterna har fört har gynnat de kapitalistiska intressena, de har alltid samarbetat med kapitalisterna och det är fel. Vi har dessutom en väldig vapenexport, vi tjänar pengar på krig och vi har ju även deltagit i krig i Afghanistan, Irak och Libyen, säger han.

– Folk där har fått fly för sina liv hit till Sverige. När flyktingarna kommer hit blir det motsättningar med de svenskar som har det svårt i arbetarklassen. Många av dem tror inte på Socialdemokraterna längre, de tror på Sverigedemokraterna istället.

– Även Vänsterpartiet har tappat väljare till SD. Man måste ta SD på allvar, man ska titta på vad de står för och vad de vill idag och angripa dem för det. V och S måste också föra en politik som lyfter känslan av trygghet och gemenskap och en tro på framtiden, säger Svante Olson.