Vid seger väntade en kvartsfinal mot Tyskland. Vid förlust så fick svenskorna packa väskorna och uppleva samma besvikelse som för fyra år sedan. Det var förutsättningarna inför kvällens dramatiska åttondelsfinal mot Kanada.

Inför förra matchen mot USA hade förbundskaptenen gjort sju ändringar. Nu återgick han till en mer ordinarie startelva. Anna Anvegård fick därmed starta på avbytarbänken.

Räddad straff

Den första halvleken slutade mållös och matchen var trevande med få målchanser. Efter 45 spelade minuter hade Kanada haft det mesta av bollinnehavet men lyckades inte få iväg ett enda skott mot det svenska målet. Sverige å sin sida sköt tre skott men missade mål.

I den 55:e minuten lossnade det dock äntligen för Stina Blackstenius. Anfallaren gav Sverige ledningen efter att ha blivit friställd från en fin passning av Kosovare Asllani.

Med drygt 20 minuter kvar av matchen fick Kanada straff efter att bollen tagit på just Asllanis hand. Den svenske målvakten Hedvig Lindahl blev dock en stor hjälte då hon räddade straffsparken från Janine Beckie.

Anvegård inybtt

I slutet av matchen tilldömdes Blågult initialt också en straff. Efter VAR-granskning kom domaren dock fram till att det var offside på en svenska i en tidigare situation och straffen dömdes bort.

På tilläggstid byttes målskytten Stina Blackstenius ut och Anna Anvegård från Bredaryd gick in. Hon spelade i de fyra sista minuterna av matchen och bidrog starkt till segern genom att döda tid och stressa kanadensiskorna i uppspelningsfasen.

Annons

Stina Blackstenius och Hedvig Lindahl blev alltså de stora hjältarna i form av målskytt och straffräddare. Anna Anvegård från Bredaryd var dock högst delaktig i slutet av matchen och var en del av segern.

Relaterat: Anvegård på bänken när Sverige förlorade
Relaterat: Storvinst för Sverige i Anvegårds första VM-start
Relaterat: Anna avslutar sin karriär – drar till VM och hejar på Anna
Relaterat: Så började Anvegårds väg till VM: ”Hon var helt salig”