– Det ska bli jätteroligt. Jag har längtat och ser verkligen fram emot det, säger Andrea Donoso Lillo som tidigare varit anställd som lärare på Gislaveds gymnasium där hon undervisat i dans och varit ansvarig för dansinriktningen på det estetiska programmet.

Hon kommer att fortsätta att vara ansvarig för inriktningen och undervisa i dans, men i och med den nya tjänsten får hon också utrymme med att jobba för att utveckla dansen i Gislaveds kommun.

Framför allt handlar det om att bredda dansen och nå ut till fler kommuninvånare.

– Dansen är bra på så många sätt för många. Det är vetenskapligt bevisat att det är bra att röra sig till musik. Man mår bra av det, konstaterar Andrea Donoso Lillo och berättar om planerna på att kunna erbjuda dans på recept i Gislaveds kommun.

– Det finns bild på recept nu och vi skulle även kunna ha dans. Det är bra bland annat när man har parkinson, säger hon.

Hon ser stora möjligheter med att samarbeta med fler och nämner föreningar i kommunen som sysslar med dans.

– Vi vill hitta fler som dansar och som vill samarbeta i projekt.

Finns underlag för att låta det växa

Under de tio år som har gått sedan Andrea Donoso Lillo startade Gislaveds Dansstudio under kulturförvaltningen har verksamheten vuxit och fått snurr.

Annons

– Nu rullar det på bra och det finns möjlighet att bredda det hela och jobba med andra projekt också, säger Andrea Donso Lillo och berättar att många vuxna har efterfrågat att få dansa.

– De vill också vara med, men de kanske inte kan binda upp sig till en kväll i veckan utan dem kanske det passar bättre med workshops över några veckor till exempel.

Det finns underlag för att låta dansen växa i Gislaved, menar Andrea Donoso Lillo.

– Det är 60 ungdomar som står i kö för att få börja på Gislaveds Dansstudio.

En enda danssal

Det enda hindret hon ser för att dansen ska växa och att fler ska få möjlighet är att det begränsar med en enda danssal.

– Vi behöver ha utrymme där det finns bra golv, annars går våra kroppar sönder när vi arbetar med det här så mycket som vi gör. Vi är idag två lärare som jobbar med detta och vi skulle kunna vara fler, men då behövs det fler danssalar.

Andrea Donoso Lillo hoppas att det blir mer utrymme när Glashuset byggs ut i etapp två.

Som ny danslärare har Anna Hiljemark som tidigare varit elev på det estetiska programmets dansinriktning anställts. Hon har gått tre år på balettakademin i stockholm och återvänder nu till Gislaved för att undervisa.

– Anna är jätteduktig och det ska bli jättekul att jobba tillsammans, säger Andrea Donoso Lillo.