— Det är jätteviktigt med en så stor ensemble. Det är många nya som är med och så har alla låtar som de kommer in med. Så det känns super att göra det här. Det är nyttiga dagar det här, säger Andreas Johnson som är med för andra gången.

Första gången som han var med var 2015 och han erkänner att han inte hade så bra koll på Diggiloo innan han var med.

— Men det gav uppenbarligen mersmak. Det var en fantastisk sommar för två år sedan, så när jag fick förfrågan var det svårt att tacka nej. Det är Sveriges bästa sommarjobb.

En av flera debutanter är Wiktoria som har skördat stor framgång två Melodifestivaler i rad.

— Det känns jätteroligt, jag har bara hört bra saker. Jag tror inte att det här kan misslyckas med så här härliga människor att få ha kul på scenen med och se Sverige med, säger Wiktoria och fortsätter:

— Det kändes roligt och passade in i mitt liv.

Har du själv sett Diggiloo tidigare?

— Jag såg andra akten förra året efter att jag själv hade haft ett gig i Luleå. Jag kände att de hade kul på scen och när jag träffade dem efteråt märktes det att de gillade varandra. Då tänkte jag att jag skulle vilja göra det. Det är viktigt för mig att ha roligt, då är det perfekt att få skratta med människor som jag tycker om i två månader.

En röd tråd kommer sommarplågorna att vara. Just att det blir det menar Andreas Johnson är rätt så självklart.

Annons

— Det blir absolut något sorts sommarmedley. Det är ju den årstiden vi kommer att befinna oss i. Sedan blir det andra akter med mer tempo och självklart en grandios final, säger Andreas och fortsätter:

— Sedan är det ju saker som man inte kommer undan, eget material som man älskar att sjunga och som publiken vill ha. Det är inte b-sidor till singlar när man går och kollar på Diggiloo, det är det bredaste och största som det handlar om. Sedan blir det kul att ge sig på andras låtar, det roligaste som finns är att interagera och kanske sjunga oväntade duetter.

När det gäller sommarplågor som de gillar varierar det hur lätt det är att välja någon specifik. Robin Bengtsson fick fundera en stund.

— Vad svårt, det finns ju många att välja mellan. Men jag skulle nog säga något med Gyllene Tider, de har ju många bra låtar, säger Robin Bengtsson.

— "Ta mig till havet" är min favorit, det är verkligen det. När jag tänker på sommar så tänker jag på den låten. Jag blir alltid glad när jag hör den, säger Wiktoria.

Men innan sommaren och sommarplågor väntar det förberedelser. För en deltagare i Diggiloo blir det mer än bara förberedelser, det blir även Ukraina och Eurovision.

— Det känns jäkligt spännande det jag har framför mig nu. Det blir en upplevelse som jag tror kommer att bli helt fantastiskt. Att få representera Sverige... jag har tittat på det sedan jag var nio, när Charlotte Perrelli vann. Det är mitt första Eurovision-minne, säger Robin Bengtsson.

Har det inte varit svårt att få tiden att gå ihop?

— Både och. Det har inte krockat så mycket faktiskt. Nyligen har jag varit ute i Europa på en promotionturné och nu är det en kort uppstart för att bolla idéer och lära känna varandra. Sedan är det Eurovision och när det är över väntar sedan Diggiloo.

Till Hooks Herrgård kommer Diggiloo 29 juli. Utöver Andreas Johnson, Robin Bengtsson och Wiktoria kommer även David Lindgren, Jessica Andersson, Charlotte Perrelli, Bruno Mitsofiannis, Tommy Nilsson och Özz Nûjen att vara med.

Pop