Fotografen och dokumentärfilmaren Jean Hermanson var född 1938 i Norrahammar. Enligt Nils Petter Löfstedt, filmare som under några år arbetade som fotoassistent åt Jean Hermanson, så var det troligtvis på bruket i Norrahammar där flera släktingar arbetade, som Jeans intresse för bruk och arbetare väcktes. Jean myntade bland annat uttrycket ”alla människor är vackra när de arbetar”.

Åminne och Bredaryd

Någon gång i slutet av 1960-talet eller möjligtvis tidigt 70-tal, besökte Jean ett antal gjuterier, däribland Åminne Bruk och Bredaryds Gjuteri, för att fotografera arbetarna på golvet till boken ”Dom svarta” som skrevs av Folke Isaksson.

Bilderna hamnade sedan i hans stora arkiv och skulle ha fallit i glömska om det inte vore för Nils Petter Löfstedt. Han tog nämligen fasta på att Jean Hermanson hade nämnt vid ett flertal tillfällen att han ångrade att han inte tagit namnen på de människor han fotograferade. Han kallade det till och med ett av sitt livs största misstag.

Annons

Så Nils Petter började efterforska och har de senaste två åren mött och filmat en rad av människor som kunnat berätta något om Jeans foton. Jeans foton, Nils Petters filmer av Jean och filmerna från nutid har sedan vävts ihop och blivit filmen ”Himlens mörkrum”. Slutresultatet blev så lyckat att det vann publikens pris på Nordens största dokumentärfestival

– Det är därför den nu kommer på bio.

Intresset är ganska stort, vilket är ovanligt eftersom det är en dokumentärfilm, men ännu så länge har intresset från Småland varit skralt.

– Det hade varit kul om den kunde visas i Småland eftersom Jean var därifrån, säger Nils Petter.

Sitter bänkad

Bland de bilder som finns med i filmen har Nils Petter Löfstedt plockat med några från Åminne, däremot inte från Bredaryd. Kaarlo Issal, som var kärnmakare på Åminne Bruk under åren 1956-1971, har dessutom fått hedersuppdraget att pryda filmplanschen.

– Mina döttrar har försäkrat sig om att de ska få var sin affisch men originalfotot står här hemma i hyllan, berättar han.

Han minns mycket väl besöket av den kände fotografen och att han fick tolka för sina tre finländska kollegor. Ännu har han inte sett filmen men den 3 november kommer den att visas på Sveriges Television och då ska Kaarlo, som numera bor i Blomstermåla, sitta bänkad.