– Det är fascinerande att ett museum bara handlar om tråd. Man förstår att folk är stolta, säger Moheb Soliman efter besöket på Töllstorps industrimuseum.

Under en månads tid befinner sig ett antal konstnärer från Minnesota i Småland för en så kallad "artists in residence", för att utöva sin konst i en annan miljö. Detta sker via den kreativa mötesplatsen Kultivera i Tranås, men innebär också att konstnärerna besöker andra orter.

Smålands historia

På torsdagen besökte de både Töllstorps och Hylténs industrimuseer tillsammans med bibliotekschefen Kristina Gernes.

– Gnosjö har ju spelat en väldigt stor roll i historien i Småland och det här blir ett sätt att göra det levande på. Man kan titta på Gnosjöandan ur ett konstnärligt perspektiv, säger hon och lyfter även fram att det dessutom finns många svenskättlingar i Minnesota:

Annons

– Många av dem som emigrerade var från Småland och åkte till Amerika för att arbeta. Det finns gemensamma nämnare, säger Kristina Gernes och berättar att tanken också är att de gästande amerikanerna ska kunna återvända till Sverige för att arbeta framöver.

Sammanhållning

Att just Gnosjö blev ett av besöksmålen för de gästande konstnärerna är heller inte särskilt svårt att förstå – det finns nämligen en hel del likheter mellan Gnosjöandan och uttrycket "The American Dream", konstaterar de.

– Gnosjöandan är intressant. Det handlar både om det entreprenöriella och om sammanhållning, säger Moheb Soliman och får medhåll av Sarita Zaleha, som berättar fram att sammanhållningen i bygden påminner om sammanhållningen mellan konstnärer:

– Som konstnär hjälper man varandra mycket. Om man saknar ett verktyg så lånar man av varandra.

På fritiden

Hon lyfter fram att många konstnärer oftast har ett annat arbete, och utövar det konstnärliga på fritiden.

– Det innebär att man alltid arbetar med något, säger hon.

– Man tänker och arbetar alltid med sin konst, men folk ser inte konst som arbete. Detta är så artistiskt, men det är arbete, säger Moheb Soliman, medan museets Bengt Larsson visar hur man göt mässing förr i tiden.

Har ni fått någon inspiration till er egen konst här?

– Ja, jag skulle vilja lära mig att göra artistiska skulpturer på det här sättet, säger Moheb Soliman.