På ELLE-galan, som hölls under fredagen, fick Hordabördige Alice Bah Kuhnke ta emot priset "Årets bäst klädda kvinna". I motiveringen står det bland annat:

Motiveringen

”Från skolbesök till Nobelbanketten… Trots ett hektiskt schema besitter hon en osviklig stil..

Motiveringen

”Från skolbesök till Nobelbanketten… Trots ett hektiskt schema besitter hon en osviklig stilkänsla som utstrålar självsäkerhet, oavsett sammanhang. Att använda kläder som kommunikationsmedel är helt naturligt för denna vågade modefantast, som gärna lyfter svensk design. Årets bäst klädda kvinna är Alice Bah Kuhnke”.

"Från skolbesök till Nobelbanketten… Trots ett hektiskt schema besitter hon en osviklig stilkänsla som utstrålar självsäkerhet, oavsett sammanhang."

Annons

I sitt tacktal fokuserade hon på kopplingen mellan mode och makt, där Bah Kuhnke menar att den som är fri har makten att använda mordet för att uttrycka vem man är.

"Men, mode är också makten över andra människor långt härifrån. Makten att påverka om kvinnor i till exempel Bangladesh och Kambodja, har en lön som det går att leva på. Om de får kisspauser under en arbetsdag, eller om de måste hålla sig till kvällen", sa hon på galan enligt tidningen ELLE.

Hon avslutade talet med: "Mode är makt. Makten är er. Använd den."

I en intervju med ELLE efter prisutdelningen berättade hon att hon gärna bär mode av svenska designers.

– Både som människa och som kulturminister har det varit självklart för mig att bära svensk design. Jag vill lyfta svenskt mode och jag ser det som en uppgift som vi i regeringen har. Men det är också helt avgörande för mig att det är hållbart, och därför är det så spännande att modevärlden har anammat hållbarheten så mycket den senaste tiden.

För den som är fri, är mode makt. Makten att kunna ge uttryck för den man är eller vill vara, makten att kunna välja att särskilja sig från mängden eller att smälta in. Men, mode är också makten över andra människor långt härifrån. Makten att påverka om kvinnor i t ex Bangladesh och Kambodja, har en lön som det går att leva på. Om de får kisspauser under en arbetsdag, eller om de måste hålla sig till kvällen. Mode är därmed makten att påverka deras möjligheter till liv. Och, mode är makten att kunna påverka utsläppen från fabriker och transporter och mode är därmed möjligheten att kunna påverka global uppvärmning, som påverkar ekosystem, som påverkar Oss. Dig. Mode är underbart, det är inspirerande, det är roligt och det är helt fantastiskt. Mode är makt. Makten är er. Använd den. Tack! Med ovan ord och den äran, tackade jag för några timmar sedan @ellesverige som utsett mig till årets bäst klädda kvinna. Tillika skänkt mig en ypperlig chans att lyfta livsavgörande frågor. T a c k. #svpol #ellegalan2018 #syntolkning: flertalet foton från Ellegalan. På scenen, i intervjuer och i vimmel.

Ett inlägg delat av Alice Bah Kuhnke (@alicebahkuhnke)