Det berättar sonsonen Pierre Israelsson, som hjälper sin farfar att organisera firandet inför högtidsdagen.

Fakta: Aktiestinsen

Namn: Lennart Israelsson.

Född: Algutsboda i Kronoberg.

Familj: son och barnbarn.

Yrke: Lantarbetare..

Fakta: Aktiestinsen

Namn: Lennart Israelsson.

Född: Algutsboda i Kronoberg.

Familj: son och barnbarn.

Yrke: Lantarbetare i nio år innan han tog anställning vid SJ, där han jobbade i 40 år varav de sista 20 åren vid stationen i Malmbäck.

Mat: Gillar fisk och frukt, förtjust i blåbär och lingon.

Dryck: Mjölk och vatten, aldrig vin, öl eller sprit.

Intressen: Aktier, dans och motion har varit stora intressen i livet, som förändrades när han läste om aktieaffärer i en tidning. Han köpte därefter tre aktier, varefter intresset växte. Lennart Israelsson har minst sagt lyckats bra i finansvärlden. Som mest hade den nu 101-årige Lennart Israelsson 150 miljoner kronor i sin aktieportfölj.

— På måndag ska vi bjuda boende och personal på äldreboendet i Nässjö på tårta, berättar Pierre.

Redan under söndagen inleddes emellertid firandet med kalas på hotell Högland i Nässjö. Dit väntades nära 50 personer för en god middag.

— Både släkt och vänner, som under årens lopp stått Lennart nära och varit engagerade i hans verksamhet. En middag som han sett fram emot länge, säger Pierre.

Många hyllade

Det var just på hotell Högland han i fjol ställde till med ett stort 100-årsfirande.

Bland de cirka 170 gästerna fanns förutom släkt och vänner även välkända finansmän, Aktiespararnas vd Carl Rosén, politiker och representanter för bland annat Kungliga Vetenskapsakademien, det lokala föreningslivet och flera lärosäten fanns på plats.

— Jag är en stor beundrare av Aktiestinsen, han är helt fantastisk, sade bland andra finansmannen och entreprenören Anders Wall, Stockholm.

Stora donationer

Under årens lopp har Aktiestinsen fördelat donationer på sammanlagt 58 miljoner kronor.

Annons

Kungliga Vetenskapsakademien och Hälsohögskolan i Jönköping har fått ta emot pengagåvor liksom Jönköping International Business School, JIBS.

Brinellgymnasiet har en fond med pengar från Aktiestinsen, som årligen delar ut mycket pengar som stipendier till skolelever. Även järnvägsutbildningen i Nässjö har fått pengar av Israelsson.

Han har under årens lopp bildat fem stiftelser för forskning och välgörenhet. Stiftelserna är uppbyggda på aktieinnehav, vars avkastning årligen delar ut 100 000-tals kronor till många elever.

Värda 100 miljoner

Donationerna har i dag ett sammanlagt värde av omkring 100 miljoner kronor.

Aktiestinsen har också stöttat föreningar och enskilda behjärtansvärda projekt.

Senast här om veckan delade Hälsohögskolan ut pengar ur en fond av Aktiestinsen till olika välgörande äldreprojekt i länet.

På frågan om varför han är så givmild har Aktiestinsen svarat:

— Vad skulle jag med alla de pengarna till själv? Det är mycket roligare att dela med sig till andra som kan ha glädje av dem.

Läste börssidor

Pengar som han tjänat genom ett gediget intresse för aktier, som inleddes redan i unga år och fortsatte under hans tid som anställd vid SJ.

— Jag hade så gott om tid som anställd vid SJ, har han alltid skojat om och menade på att det fanns tid över på jobbet till att läsa tidningarnas börssidor och studera aktiekurserna.

Någon riktig stins var han aldrig, Lennart Israelsson, men döptes av en tidning till "Aktiestinsen", vilket är ett namn som sedan följt honom i alla år.

På äldreboende

Ända fram till 100-årsdagen i fjol och en period efteråt bodde Aktiestinsen i egen lägenhet på Fiskaregatan i Nässjö.

Men med ålderns rätt har han fått flytta in på ett äldreboende, där han trivs utmärkt.