Tjänsten juridisk rådgivning finns redan på flera bibliotek i landet. Nu kan Värnamo inräknas in i den skaran.

– Detta ligger i linje med vår konsumentvägledning och nu fyller vi på den med detta alternativ. Det känns väldigt positivt, säger Värnamos bibliotekschef Ann-Christin Ekelund.

En första kontakt

Tjänsten är till för alla som behöver en första juridisk kontakt och som vill veta om ärendet är värt att gå vidare med i en rättsprocess eller inte. Rådgivaren är en advokat från Amber advokatbyrå och varje besökare har en kvart på sig att få svar på sina frågor.

– Det finns säkert många som har juridiska funderingar, men som de inte vet om det är värt att lägga en peng på. Många drar sig för nog för att ta en första kontakt, men här får man en chans att tryggt och kostnadsfritt diskutera det med någon som kan, säger Ann-Christin Ekelund.

En gång i månaden

Rådgivningen äger rum under ett par timmar den första tisdagskvällen i varje månad från och med augusti, men redan under tisdagen skedde en första träff.

– Egentligen skulle vi ha kört igång förra tisdagen, men då var det ju nationaldag så premiären blir nu med fortsättning i höst, säger bibliotekschefen.

Ingen förbokning behöver göras, rådgivningen sker i drop-in-form i ett av bibliotekets grupprum.

– Vi har sagt att vi börjar så. Om det blir rusning kanske vi måste införa ett bokningssystem, men eftersom mötena är begränsade till 15 minuter per ärende blir väntan ju inte allt för lång. Och biblioteket är ju öppet som vanligt, så sysselsättning saknas inte, konstaterar Ann-Christin Ekelund.

Annons