– Det känns speciellt att bo så nära Bruno Mathsson. Han sov ju utomhus, från april till september, och jag har sett den där sängen och rörkonstruktionen. Jag har länge tänkt att det där är en turistgrej; man skulle kunna bygga repliker av sängen och ställa ut dem i min trädgård. Sedan får man betala för att sova en natt som Bruno Mathsson gjorde. Det skulle bli superexklusivt men kanske finns det någon japan som skulle nappa? funderar han.

I vardagsrummet står två Jetsonfåtöljer samt ett superelipsbord designade av just Bruno Mathsson. På övervåningen hittar vi Pernillastolen med fårskinnsklädsel. Adam berättar att det är frun Pia som är mest intresserad av inredning.

– Men visst blir man glad av vackra saker! Min mamma sade alltid att du ska ha rent och fint omkring dig, för det påverkar hur du mår. Det stämmer ju! Känslan när vi nu röjer i källaren är fantastisk! Man blir ju även lättare mentalt och då finns det plats för ny energi, säger Adam.

Altanen fängslade

Det som familjen Svensson smälte mest för när de tittade på huset var den inglasade altanen med öppen spis och även de tjocka svarta skifferplattorna som utgör golvet.

– När solen vandrar här så värmer den upp plattorna. När vi kommer hem på eftermiddagen så är värmen kvar, så här kan du sitta till långt in på kvällen, säger Adam.

På husets övervåning finns ett fotografi återgivet på en gigantisk fototapet. Den visar familjen från en resa till Thailand 2006.

– Det sjuka är att den är i skalan 1:1. Det är bara slumpen att det blev så; vi tog ett kort och blåste upp det och så blev det så här. Alla minnen som man har med sig därifrån får man ju projicerade på sig när man är i det här rummet.

Andligt rum

Annons

Istället för ett skräprum så har Adam i prioriterat ett andligt rum, var han än har bott. När familjen flyttade från Hasselbergsgatan till Tånnögatans 300 kvadratmeter 2009 fanns det paradoxalt nog inte plats för ett sådant rum men snart åker pingisbordet i källaren ut och då flyttar Adam in där med sina yogagrejer.

Men man behöver inte ha ett eget rum för yoga, eller en perfekt städad lägenhet. Däremot är själva tidpunkten viktig. Morgonstund har guld i mun.

– Vad man rekommenderar är att man använder sig av stillheten som du fångat under natten. Det är därför man helst gör yoga på morgonen. Man väljer ut finaste platsen och kanske tänder ett ljus. Och det viktigaste: Gör det inte bara en gång utan regelbundet. Det var därför som jag livesände yoga under 30 dagar i sträck. Då skapar du en rutin.

Så, klockan 05.45 har Adam alltså sänt live-yoga under hela maj månad från Värnamo Yogainstitut. Men det finns planer på att börja sända kl 05.45 LA-time också och då blir det antagligen hemifrån.

– Då kan jag rigga min lilla källare och köra en ”Welcome to Sweden!”. Vad jag har förstått av andra så är det trendigt att prata engelska med brytning. Man behöver inte ha perfekt språk för att nå fram, tvärtom!

Yogascenen har förändrats i Värnamo, berättar Adam. Idag finns det flera aktörer och i stan erbjuds Yin-yoga, Global Yoga och Tribal Yoga. Värnamo Yogainstitut har också ökat sin verksamhet; sju av Adams studenter är utbildade yogalärare och till hösten startar 14 klasser med kundaliniyoga.

– Tittar du per capita så är det något slags svenskt rekord! Inom yogakretsar är Värnamo redan ett yogacenter, i och med att jag har funnits digitalt ett tag.

Hur är det med lönsamheten i den digitala världen?

– Den nya ekonomin är ju en kombination av IRL (in real life) och den digitala arenan. Jag tog 100 kronor för 30 dagars yoga, vilket är extremt billigt, men jag visste inte hur teknikplattformen skulle funka. Nu när jag har validerat den så vet jag att jag kanske kan ta 400 för 40 dagar till hösten: tio spänn om dagen.

150 personer nappade på livesändningen i maj.

– Säg att det är 10 000 som tittar i framtiden, då kommer nästa fråga: Vad ska jag med de pengarna till? Det blir inte bra. Då kan jag säga: ”Jättekul att ni var med, alla 10 000. Nu har vi skänkt 875 000 till Läkare utan gränser”. Nästa gång kanske vi skänker till Röda Korset eller Frälsningsarmén. Jag kommer också att lära andra yogalärare att bli digitala, så att jag inte behåller allt för mig själv. Dels webinars, där jag sänder live och delar med mig fritt, och sedan genom kurser där man testar att rigga utrustning och sända. Det är inte så svårt som man tror. Har du en smartphone och några tusenlappar så kan du ha hela världen som arena.

Vad säger du till de som är rädda för yoga?

– De som är rädda för yoga, de kan fortsätta att vara rädda för yoga. Det är okej! Jag ger mig inte in i de diskussionerna längre. Jag vet vad jag gör och varför. Har du frågor så kan jag svara på dem men alla får hitta sin egen väg fram.