Sedan barnsben har kyrkan funnits där för Aina Bolmvall, som nu är 80 år. I olika roller har hon varit aktiv i Svenska kyrkan i Reftele, främst genom musiken.

– Jag har tjänat församlingen i 38 år. Dels som organist och dels kantor. När jag kom hit tog de emot mig för den jag var och jag har fått så mycket gott därifrån, säger hon.

Erfarenheter från New York

Aina Bolmvall har alltså arbetat i församlingen i nästan halva livet, trots det betonar hon att det nu är hennes tur att ge tillbaka. Det kommer hon göra med en sommarkonsert, som hon döpt till "Skaparens skönaste verk".

Då kommer alltså operasångaren Anders Lorentzson uppträda. Han var under nio år solist på Kungliga Operan i Stockholm, för att sedan engagera sig i Göteborgsoperan 1994. Han har också varit aktiv på den internationella scenen, bland annat både i Moskva och New York. Det var dock i Reftele Anders Lorenzson och Aina Bolmvall först träffades.

– Han har uppträtt i Svenska kyrkan förut och nu när jag vill göra något slog det mig att Anders var ett väldigt bra val för sommarkonserten, säger hon.

Två trumpetare uppträder också

Tillsammans med Anders Lorentszon kommer Katarina Antonsdotter Hylthén och Jonas Hyltén uppträda. De båda spelar trumpet och även dem har Aina Bolmvall sprungit på tidigare.

– Vi gick på varandra i Bredaryds församling när de spelade trumpet och jag vikarierade som organist under en gudstjänst i maj förra året. Det var först då vi träffades och sedan dess har vi haft god kontakt. Och när jag letade i mina tankar slog det mig att Katarina och Jonas var perfekta för den sommarbetonade konserten på söndag, berättar Aina Bolmvall.

Annons

Anders Lorentszon på Göteborgsoperan.
Foto: Tilo Stengel

"Kyrkan har förändrats"

Konserten kommer präglas av sommarmusik och Aina Bolmvall utlovar en bred repertoar, samt att den inte kommer få vara för lång.

– Jag tänker att den ska pågå en timme. Det är ju så stressigt i dag, ingen har tid att sitta länge, säger hon och fortsätter.

– Det kommer även serveras kaffe efteråt. Det är tydligen viktigt att det ska finnas kaffe. Och Gudstjänsterna är lite mer av ett kafferep i dag.

Aina Bolmvalls ton är lättsam, men hon understryker ändå att hon märker hur kyrkan förändrats under hennes livstid.

– Prästerna kan inte ens använda predikstolen längre. De säger att de vill komma närmre folket, men jag vet inte. Innehållet är så klart viktigast, men det känns i bland förslappat.

Samtidigt är hon väldigt glad och förväntansfull inför söndagens konsert.

– Det är en dröm att få göra något i kyrkans tjänst och göra något för folket i bygden, avslutar Aina Bolmvall.