2006 lämnade Torbjörn Egerhag Värnamo kommunfullmäktige. Då hade han redan lämnat över posten som kommunstyrelsens ordförande till Maria Leifland och planen var att han helhjärtat skulle satsa på vd-jobbet på KD Feddersen. Det jobbet har han fortfarande kvar, men något har förändrats.

– Jag har levt i 50 år. Under 40 av dessa har demokratin varit självklar, men nu ser vi i Polen, Ungern och även USA hur snabbt man kan lämna det demokratiska spåret.

Kul att påverka

Fast helt och hållet har han aldrig lämnat politiken. Han har funnits där i bakgrunden och när inte det räckt till så har han tagit steget fram, som exempelvis i frågan om betesskadorna på tallplantor som visade sig vara ett långt större problem än någon anat.

– Jag är ju oerhört politiskt intresserad. Det är jätteroligt att vara med och påverka.

Annons

Vad är det då för områden som Egerhag kommer att fokusera på? Svaret kommer blixtsnabbt.

– Skolan! Vi måste skapa mer resurser till de tidiga årskurserna. Lär man sig läsa tidigt så undanröjer man många bekymmer i framtiden. Den andra punkten jag vill driva är att vi flyttar tillbaka vaktmästare, skolmåltidspersonal och lokalvårdare till skolan.

Varför?

– Alla vuxna som rör sig i skolans lokaler ska känna att de är en självklar del i laget som formar nästa generation. I dag tar pappersarbetet längre tid för att få en hylla uppsatt, än tiden det tar att skruva upp den.

Måste ha personkryss

Är det bara skolfrågor du är intresserad av?

– Nej, jag tycker även kommunutveckling, det vill säga utveckling av både staden och de mindre samhällena, är viktigt samt framtidens äldreomsorg.

Ska du satsa på en personvalskampanj? Du ligger ju lite i mitten på en av tre listor och lär ju inte ta dig in i kommunfullmäktige utan personkryss.

– Jag vet inte ännu hur hårt jag ska satsa på en krysskampanj, men om jag blir inkryssad så kommer det att vara ett kvitto på att jag har mandat för det jag vill göra.