En kvinna i 45-årsåldern skrev nedsättande om flyktingar från Afghanistan på Facebooksidan ”Stå upp för Sverige”, vilket upptäcktes av den ideella organisationen Näthatsgranskaren som polisanmälde kvinnan. Kvinnan, som är bosatt på en mindre ort i kommunen, hävdade både i polisförhör och under rättegången att hon var övertygad om att det inte kan ha varit hon som skrivit detta.

Avstängd tidigare

Dels uttrycker hon sig inte så aggressivt, och dels så var hon övertygad om att hon under den här perioden var avstängd från Facebook på grund av att hon skrivit något nedsättande. Det här var inte första gången hon var avstängd, så därför brukar det handla om 30 dagars avstängning, berättade hon inför domstolen.

LÄS MER: Åtalad förnekar hets mot folkgrupp: ”Är inte så aggressiv”

Kvinnans menade att det därför måste ha varit någon annan som haft tillgång till hennes konto. Jönköpings tingsrätt konstaterar bara ”att någon skulle lyckas hacka sig förbi Facebooks säkerhetssystem, in på hennes konto och lyckas skriva inlägg trots att kontot varit avstängt är så orimligt att påståendet kan lämnas utan avseende”.

Ringa brott

Tingsrätten slår därmed fast att det var kvinnan själv som skrev kommentaren. En nämndeman höll inte med om detta, och har anmält en skiljaktig dom. Nämndemannen menar att åklagaren inte lyckats motbevisa kvinnans påstående om att hennes konto var avstängd den 2-3 oktober 2017, och att hon därför borde frikännas. Majoriteten av domstolen ansåg dock att kvinnan gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp genom att kalla afghanska invandrare för parasiter och terrorister i en grupp med över 150 000 medlemmar.

Annons

På åklagarens inrådan döms kvinnan hets mot folkgrupp, ringa brott, till 80 dagsböter à 50 kronor.