Pilotprojektet Sund smart stark senior startade i Eksjö 2014 och har sedan långsamt spridit sig över länet. Bakom det står Smålandsidrotten tillsammans med Region Jönköpings län. Det är de som startar och sedan överlåter man ansvaret till berörd kommun att fortsätta.

Läs mer: Här satsar man på motion och hälsa

Sund smart stark senior handlar framför allt om att hitta seniorerna som kanske aldrig ägnat sig åt någon fysisk aktivitet. Enligt Linda Odqvist på Smålandsidrotten är det hos den gruppen som man ser den största skillnaden.

– Ja, för det är aldrig försent att börja träna, säger Lena Hedin, folkhälsoutvecklare på Region Jönköpings län.

Socialt nätverk

Dessutom har det visat sig att Sund smart stark senior inte bara bättrar på den fysiska hälsan, utan även den psykiska hälsan. För många som har deltagit i satsningen så har det inneburit att man fått nya vänner som man kanske saknat tidigare.

– Många är ju ensamma, konstaterar Lena Hedin.

Därför söker man nu 25 nyfikna seniorer som under tolv veckor ska pröva olika fysiska aktiviteter. För att kunna genomföra satsningen krävs samarbete med lokala idrottsföreningar. Det är nämligen de som ska erbjuda prova-på-aktiviteter vid två tillfällen under perioden.

Annons

– Det är helt i linje med folkhälsan. Man hittar vad som passar individen för då vet man att det blir av och kan jobba vidare på det, säger Lena.

Gör en samhällsinsats

När turen nu har kommit till Värnamo kommun så har ett antal föreningar anmält sitt intresse att delta i den första omgången under våren, men till hösten är det kommunen som ska driva det vidare och till dess hoppas fritidschefen Johan Arvidsson på fler föreningar som vill delta.

– Jag hoppas att många föreningar ska se möjligheten att göra en samhällsinsats, men även se chansen till att få in nya medlemmar och funktionärer till sin förening, säger han.

Enligt Lena Hedin så är det flera föreningar i andra kommuner som fått ett sådant uppsving att de till och med har bildat seniorsektioner inom föreningen.

Varvar med föreläsningar

Under tolvveckorsperioden erbjuds inte bara träning, utan det ingår även ett antal föreläsningar på temat hälsa. Bland annat kommer en föreläsning att handla om riskbruk av alkoholkonsumtionen.

– Ja, eftersom man ser att alkoholkonsumtionen ökar, framför allt bland kvinnor, säger Linda.

– Vi har även planerat in ett besök i det nya biblioteket för att visa vad de kan erbjuda, berättar Anita Mårtensson på Smålandsidrotten i Värnamo.

Hur ska man då rekrytera de 25 som ska få ingå i den första gruppen? Information har redan gått ut till bland annat pensionärsföreningar, vårdcentraler, idrottsföreningar och anmälningarna har börjat trilla in. Den 18 januari bjuder man in till inspirationsträff i Gummifabriken. Då kommer man att få en föreläsning om vad som händer i kroppen när man blir äldre, men det finns fortfarande en möjlighet att anmäla sitt intresse för att delta i Sund smart stark senior. Vem som blir utvald avgör lotten, och skulle du inte ha turen med dig så kommer en ny chans till hösten.

PRO