Allt började med en lista på fula föremål som finns i de allra flesta hem. Ja, alltså föremål som Marie Lundgren och Kina Strandberg tyckte var fula.

– Vi hade väldigt många idéer, minns Kina.

Med på listan fanns bland annat adventsljusstake.

Håkan Sjöman

Håkan Sjöman var under många år verksam som advokat i Värnamo men avled vid 70 års ålde..

Håkan Sjöman

Håkan Sjöman var under många år verksam som advokat i Värnamo men avled vid 70 års ålder 2013. Han var son till författaren och tidningsmannen Harry Sjöman och var även kulturellt engagerad. Bland annat var han vid sin död styrelseordförande i Stiftelsen Bruno Mathsson och ledamot i Åke Andrén-stiftelsen.

– Vi saknade något ”enklare” än de traditionella adventsljusstakarna, berättar Marie.

– Det var kanske inte det smartaste att välja en elektrisk produkt med lampor som inte ens fanns som första produkt, inflikar Kina.

Tappade lusten

Mot alla odds föddes Elflugan. Den blev snabbt en succé på marknaden, kunderna fick sätta upp sig på väntelistor eftersom produktionen inte hann med och givetvis blev den även poppis bland kopiatörerna som såg sin chans att tjäna pengar på någon annans idé. Under 20 års tid har de fått kämpa hårt för sin design och även om de stundtals haft lust att lägga av så har de samlat kraft och jobbat vidare.

– Vi var så oerhört kreativa. Vad hade vi inte kunnat göra om vi inte hade tappat lusten?, säger Kina.

Annons

– Vi fick ägna för mycket energi åt saker som inte ledde till något, konstaterar Marie.

– Elflugan lever än i dag för att vi varit så idoga, säger Kina.

Hon har själv märkt effekterna av deras arbete. På en mässa i Kina upptäckte hon ett helt rum med Elflugan-kopior men när de kinesiska tillverkarna fick veta att hon var svensk så var de väldigt tydliga med att de absolut inte fick sälja till Sverige.

– Och då hade jag inte ens presenterat mig, säger Kina och skrattar.

Väger 150 kilo

Genom åren har de kommit i kontakt med formgivare som inte orkat ta striden eller har haft de ekonomiska förutsättningarna att ta den. Själva hade de kanske inte heller orkat om de inte hade mött advokaten Håkan Sjöman i Värnamo.

– Håkan Sjöman har en viktig del i det här, konstaterar Marie.

De juridiska tvisterna har gjort Elflugan vida berömd. Den första tog hela tio år innan den var avgjord till Maries och Kinas fördel och den prejudicerande domen i Marknadsdomstolen ingår numera i juristutbildningar vid landets universitet.

När nu Elflugan fyller 20 år har de låtit tillverka stora Elflugor, Elflugan XL, som väger runt 150 kilo och är 2,86 meter hög. En av dem hoppas de ska få en central placering i Värnamo.

– Vi ser det som en hommage (hyllning) till Håkan Sjöman, säger Marie.

”Betala för er!"

Fler har visat intresse för Elflugan XL, bland annat ett företag i Jönköping som vill placera en ljusstake utmed E4. Marie och Kina är dessutom särskilt inbjudna till Formex-mässan i slutet av augusti för att hålla föredrag om Elflugan och samtidigt prata om upphovsrätten. Då kommer Elflugan XL också att finnas på plats.

– Vi vill inspirera alla formgivare att slåss för sin design, säger Marie.

– Ja, och skicka budskapet till de som kopierar – ”stjäl inte! Betala för er!”, tillägger Kina.