I samband med att Matilda Almquist tog studenten förra sommaren gav hon konsten ett större utrymme i sitt liv. Nu är hon aktuell med flera utställningar, däribland Sommarsalongen på Gislaveds konsthall, samtidigt som försäljningen av tavlor har inletts.

– Min pappa Micael har målat så länge jag kan minnas, men det är inte förrän ett år tillbaka i tiden som jag har målat egna tavlor, säger Matilda Almquist.

Ateljén betyder mycket

Matilda Almquist har vuxit upp i Gislaved, men valde nyligen att flytta till Dalby i Skåne för kärlekens skull.

– Miljöombytet gjorde att jag var tvungen att skapa en ny vardag. Ingenting var som förut; jag kunde inte vara kvar i gamla mönster. Att måla blev ett sätt för mig att ägna min fritid åt något som kändes meningsfullt.

Annons

Det nya hemmet har hon allteftersom anpassat efter behovet av ett rum avsett för kreativitet.

– Garaget har gjorts om till ateljé. Det betyder mycket att ha en plats dit jag kan gå för att lämna det övriga livet och i stället fokusera på att måla. Men samtidigt måste man känna sig kreativ för att det ska bli något bra av det, säger hon.

Valet av motiv

För en yttre betraktare följer konstnärens tavlor en tydlig röd tråd - samtliga tavlor är modernt målade med akrylfärg och mänskliga ansikten tillåts ofta stå i fokus.

– Jag har valt att måla motiv som jag själv skulle vilja inreda mitt eget hem med. Utöver ansikten och kroppar har det blivit några tavlor föreställandes hästar i och med att jag i grunden har ett hästintresse, säger Matilda Almquist.

Inspiration till verken hämtar Matilda från flera olika håll.

– Jag har ingen specifik konstnär som förebild. Allt från tavlor med målade motiv till fotografier inspirerar mig, säger Matilda och understryker vikten av att göra egen tolkning av intrycken.

Personlig prägel

För närvarande är Matilda fullt inriktad på att hitta sin personliga stil, vilket är ett mål som hon kommer närmare för varje dag som passerar.

– Jag vill att folk ska känna igen mina tavlor och direkt veta att det är jag som har gjort dem. Utöver det önskar jag att de vill hänga mina tavlor i sina hem.