Avvecklingen av det traditionella så kallade kopparnätet fortsätter kontinuerligt. Men förra året och i år sker det på ett mer strukturerat vis.

Stationerna som stängs

Brogård, Furen, Granstalida, Holmebo, Ivars, Långöby, Råhultsby, Smålands Gällaryd, Skri..

Stationerna som stängs

Brogård, Furen, Granstalida, Holmebo, Ivars, Långöby, Råhultsby, Smålands Gällaryd, Skriperyd, Sandviksby, Torskinge, Värmeshult och Åminne.

Källa: Telia

Under hösten kommer de mest utsatta telefonstationerna i Värnamo kommun att stängas. Istället för fast telefoni erbjuds kunderna mobil telefoni.

Förstår oron

— Visst förstår vi om det finns en oro hos dem som idag använder någon av stationerna som ska bort. Men vår erfarenhet är att det kommer att fungera bra, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Hon menar att det gamla kopparnätet är känsligt för väder. Snö och stormar kan dra ned ledningar och nedgrävda kablar kan påverkas av fukt.

— Om inte standardutrustningen för mobil telefoni räcker kommer vi hos kunderna att montera upp externa antenner som riktas mot närmaste mobilmast, förklarar Gunterberg.

Vita fläckar

Telias mobila täckning är inte 100 procentig i Värnamo kommun. På deras egen karta kan man notera vita fläckar runt bland annat Fryele och Ohs.

— De stationer som nu ska ersättas av mobil telefoni ligger inte i de så kallade vita fläckarna, påpekar Inger Gunterberg.

Fiberoptik

Ett alternativ till de stationer som Telia nu ska stänga är att kommunen gräver ned fiberoptik för bredband. För det krävs bland annat pengar.

— Genom Värnamo Energi sökte kommunen 60 miljoner kronor från statens program för bredbandsutbyggnad. Men det blev ett nej och det innebär att vi nu diskuterar en plan B, förklarar Värnamo kommuns IT-strateg Håkan Axelsson.

Även om pengar och intresse finns kan fiberoptik inte grävas ned överallt, och definitivt inte nå alla redan till hösten när stationerna stängs.