Många länsbor var utan ström på onsdagens eftermiddag och kväll till följd av vädret.

– Det är blåsten det handlar om och det kom in lite snabbare än vad vi hade förväntat oss, förklarar Stina Albring på Eons pressjour.

I Gnosjö kommun var runt 170 hushåll utan ström under kvällen, och ungefär lika många hade strömavbrott i östra delarna av Jönköpings kommun. Än värre var det på Höglandet där bland annat runt 700 Eon-kunder drabbades i Tranås kommun och runt 250 i Nässjö kommun. I Gnosjö och på Höglandet hade flera av de drabbade fått tillbaka strömmen under kvällen.

Elbolaget Eon felsökte men det blåste för mycket för att skicka ut energibolagets personal i terrängen.

– Vi försöker lösa det här så snabbt som möjligt, men just nu blåser det för mycket och vi är restriktiva med att skicka ut personer i fält när vindarna är så här starka. Vi har ständig kontakt med SMHI och säkerheten går främst. Vi väntar med att skicka ut personal tills vinden har mojnat, sa Stina Albring under eftermiddagen.

Då vinden inte mojnade innan det blev mörkt fick dock arbetet i fält skjutas upp.

– Vi får vänta tills det ljusnat innan vi skickar ut montörer. Allt ska göras på ett säkert sätt, sa Stina Albring senare under kvällen.

Många av de drabbade har trots detta kunnat få tillbaka strömmen under onsdagen tack vare att Eon kunnat koppla om strömmen från driftcentralen.

Annons

Eon