Enligt LO handlar det om att Almega återigen inte vill gå med på den låglönesatsning som fack och arbetsgivare har kommit överens om i de andra avtalen i årets avtalsrörelse.

Annons

Diskussionerna med arbetsgivarna har varit tuffa, enligt Ann-Marie Stenberg, ansvarig för de sju LO-förbundens förhandlingar. Men hon menar att man inte kommer längre i diskussionerna med Almega, och LO-förbunden ser därför ingen annan utväg än att lägga ett varsel.

— Vi accepterar inte att Almega förvägrar de lågt avlönade Samhallanställda den låglönesatsning som är norm i övriga avtal. Därför tar vi strid för att också Samhalls anställda ska få ta del av låglönesatsningen som alla andra branscher har fått, säger Ann-Marie Stenberg i ett pressmeddelande.

I hela landet

Om Almega och LO-förbunden inte kommer överens före den 12 oktober kommer konfliktåtgärder, som bland annat övertids- och nyanställningsblockad, att bryta ut. Om man inte kommer överens före den 17 oktober kommer strejk att utbryta på en rad orter som Helsingborg, Nybro och Mölndal. Inga orter har i Jönköpings lön har nämnts i nuläget.

Medlingsinstitutet är informerat och förhandlingarna om ett nytt avtal fortsätter. De sju LO-förbunden som ingår i förhandlingarna är IF Metall, GS-facket, Kommunal, Handels, Seko, Hotell- och restaurangfacket och Fastighets.