Annons

Annons

Annons

Värnamo

TV: Harmonisk pionjär fyller 20 år

I början fick ”Yoga-Adam” ta emot anonyma bibelcitat i brevlådan. Nu är yoga och meditation en del av mångas vardag. I höst fyller Värnamos första yogainstitut 20 år.

Värnamo Yogainstitut fyller 20 år. Grundaren Adam Svensson har inga planer på att sluta.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

När yogainstruktören Adam Svensson flyttade från Stockholm till Värnamo för drygt två decennier sedan var omgivningen skeptisk: att starta ett yogacenter mitt i bibelbältet, hur skulle det gå? Oron var dock obefogad, för även om en och annan förfasade sig över Värnamo Yogainstitut – och skickade välmenande bibelcitat i brevlådan – blev gensvaret hos det stora flertalet desto varmare. Lokalen, som tidigare varit en del i Lastbilscentralens verksamhet, byggdes om och inreddes med mattor och mjuka kuddar. Sedan kom besökarna.

– Det blev rena anstormningen, folk köade för att komma hit och jag kunde alltså arbeta heltid med detta i stort sett direkt, säger Adam Svensson och pekar ut över yogasalens matthav.

Annons

– Nu ligger här 19 madrasser på golvet, det var 36 när det var som mest. Det var världens drag, om man nu kan säga så om yoga, tillägger han och ler.

Annons

Inbäddat innehåll

Yogainriktningen var ingen västanpassad mainstreamyoga. Det var strikt kundaliniyoga med helheten i fokus, yoga som i dag också går under termen medicinsk yoga. Det var en yogaform som Adam upptäckte av en slump i Stockholm för snart 30 år sedan. På den tiden var han en vältränad basketatlet med jobb på Ericsson.

– För mig var entrébiljetten till yogan rent fysisk. Jag såg en skylt som annonserade yogaklasser, blev nyfiken och gled in.

Adam satte sig på yogamattan full av självförtroende och fick en upplevelse han sent skulle glömma. Övningarna, som såg så lätta ut, var bland det svåraste han någonsin hade gjort.

– Jag gick fram till läraren efteråt och frågade vad det var jag hade upplevt. Han svarade att det finns ju mer i kroppen än bara det fysiska, vi har ju energier också. Det var en ny tanke för mig, den triggade mig till 100 procent.

Flera av de som hade bokat tid ringde och avbokade när de insåg att floatingen var på samma ställe som yogan. Så stor var rädslan på den tiden.

Ordet yoga betyder förena, föra samman. Tanken om att kropp, sinne och själ ska gå hand i hand medförde att en helt ny värld öppnade sig för Adam. Sedan dess har många fått liknande upplevelser under hans ledning. I dag har Värnamo Yogainstitut åtta instruktörer knutna till verksamheten och yogaformerna har blivit fler. Dessutom håller Adam nätbaserade kurser.

Annons

Annons

– Där får man nog också säga att vi var pionjärer, vi var bland de första i landet att sända yoga live via Youtube, säger han.

Allt har dock inte varit en dans på rosor. 2007 ville Adam utveckla sin verksamhet och köpte en floatingtank. Ganska snart hamnade den dock i ett separat rum. Där står den än i dag och samlar damm, i väntan på bättre tider

– Vatten passar väl alla tänkte jag, men jag var nog för tidigt på bollen där. Flera av de som hade bokat tid ringde och avbokade när de insåg att floatingen var på samma ställe som yogan. Så stor var rädslan på den tiden.

Vi hade ingen aning, gong var så smalt här då. När han frågade om vi ville ha ett gongbad sa vi nej, vi kunde ju inte hyra simhallen

Adam lyfter en vadderad klubba mot gongen, som faktiskt är den största i hela Skandinavien, en och en halv meter i diameter. Ett vibrerande ljud fyller rummet, ett dovt växande muller som exploderar, innan det sakta tonar ut.

– This is the sound of the Universe, mässar Adam Svensson med en skämtsam glimt i ögat.

Gong, soundhealing eller helande ljud som det också kallas, är en gren som Värnamo Yogainstitut har erbjudit sedan starten. Adam kallar det lite skämtsamt för ”latmansyoga”.

– I korthet handlar gong om vibrationer. Det här ljudet löser upp våra synapser och får oss att komma i kontakt med oss själva, en E4 rakt in i medvetandet. Det är ett sätt att komma ned i en så djup vila att du kan läka dig själv.

Yoga handlar om balans, säger Adam Svensson. Här i positionen ”nedåtgående hund”.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Gongverksamheten tog fart på allvar 2008. Det året bjöd Adam Svensson och hans kollegor in gongmästaren Don Conreaux – utan att förstå hur stor han var.

Annons

– Han skulle visa sig vara ”Gongens Bruce Springsteen”. Vi hade ingen aning, gong var så smalt här då. När han frågade om vi ville ha ett gongbad sa vi nej, vi kunde ju inte hyra simhallen, säger Adam och skrattar gott vid minnet.

I dag är yoga så etablerat i Värnamo att här till och med har anordnats yogafestival.

När institutet nu öppnar för termin nummer 40 blir det med jubileum i fokus och ett lite större prova-på-utbud än vanligt. Men om grundaren kommer att vara lika involverad om ytterligare 20 år återstår att se.

– Hade du frågat mig för ett par dagar sedan hade jag nog sagt att stället kommer att finnas kvar, men utan min inblandning. Men när jag borstade tänderna i morse slogs jag av tanken att om tio år är jag pensionär. Vore det då inte nice att ha ett yogacenter att gå till? Så ja, jag kommer troligtvis att vara här och springa i kulisserna även då, säger Adam Svensson.

”Helande ljud har vuxit hur mycket som helst och når nu helt nya publiker”, säger Adam Svensson.

Bild: Lina Alkner Timner

Den stora gongen är störst i Skandinavien, 1,5 meter. Den köpte Adam Svensson 2010.

Bild: Lina Alkner Timner

”Vibrationerna från ljuden får dig att komma ned i varv. När vi slappnar av ger vi oss chansen att självläka”, säger Adam.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan