Annons

Annons

Annons

Det ekonomiska läget

Matpriserna sjunker mer än väntat

För svenska hushåll kommer nu glädjande besked: matpriserna sjunker och det mer än väntat. Bland varorna som sjunker allra mest återfinns kaffe och te.

Matpriserna sjunker mer än väntat Arkivbild.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Statistiska centralbyråns konsumentprisindex visar på relativt små men breda prisnedgångar.

"Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i augusti jämfört med juli. De brukar gå ner i augusti, men nu sjunker de lite mer än vanligt", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

De nya siffrorna innebär att priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med nio procent sedan samma period förra året.

Annons

Annons

Året dessförinnan steg priserna med 14 procent.

"Priserna fortsätter alltså att stiga sett till årstakt, men inte lika snabbt som tidigare. Räknat på hela perioden augusti 2021–augusti 2023 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med drygt 24 procent", säger Carl Mårtensson i pressmeddelandet.

Bland varorna som faller allra mest i pris märks kaffe, te och kakao liksom olja och fetter. Alla de här har dock noterats för kraftiga prislyft under året.

I motsatt riktning rör sig framförallt sötsaker och glass. Nedbrutet på enskilda produkter märks ett kraftigt prisfall på morötter som backat 21 procent sedan juli. I den kategorin finns också purjolök (minus 18,4 procent och vindruvor (minus 14,9 procent).

Däremot har gurka och vitkålspriserna lyft, 12,4 respektive 9,9 procent.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan