Annons

Annons

Annons

Bilsport

Efter Sverigeturnén – nu får de historiska bilderna komma hem

I nästan fyra decennier låg Jan Wärnelövs unika bilder från 70-talets Formel 1-tävlingar nedpackade i lådor. Men nu, efter en uppmärksammad Sverigeturné, pryder de väggarna på Racinghotellet Åsen i Anderstorp.

– Nu har bilderna kommit hem, säger hobbyfotografen.

Text

För ett tiotal år sedan renoverades Hotell Åsen. I samband med det sattes en 25 kvadratmeter stor fototapet upp med en av Jan Wärnelövs bilder. Bilden finns också med i den fotobok som utkom 2015.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Under åren 1973-78 vallfärdade tusentals motorintresserade till Scandinavian Raceway i Anderstorp för att se världseliten köra Formel 1. En som var med och bevittnade tävlingarna var den då 25-årige Anderstorpsbon Jan Wärnelöv.

– I stort sett alla i min ålder var ute på motorbanan, det var ju en stor sensation i Anderstorp med över 50 000 personer samlade, säger han.

Det är stort att ha fått vara med om detta, hela atmosfären och hur man lyckades få ihop alla ideella krafter.

Jan var redan vid den tiden en erfaren hobbyfotograf. När motorklubbens fotograf valde att hoppa av fick han chansen att ta vid. Under de tre år som han dokumenterande Formel 1-tävlingarna fotograferade han hela evenemanget. Drygt 4 000 bilder blev det och stjärnor som till exempel Nikki Lauda, Jody Scheckter och framför allt Ronnie Petersson förevigades i sina mest koncentrerade ögonblick. Men sedan föll bilderna mer eller mindre i glömska.

Annons

Annons

– Jag hade dem liggande i mitt mörkrum i 37 år. När jag hittade dem igen tänkte jag att det hade varit roligt att visa dem för allmänheten och ge ut dem i bokform.

Så blev det också. 2015 släpptes Jan Wärnelövs fotobok, 430 omsorgsfullt utvalda bilder från motorbanan. Fem år senare tog en motorintresserad eldsjäl, Helen Salomonsson, initiativ att utifrån dessa bilder skapa en fotoutställning. 28 bilder scannades om och förstorades och gick sedan på utställningsturné genom Sverige.

För 46 år sedan gick Jan Wärnelöv med sin kamera och fotograferade. Nu pryds Hotell Åsen av hans bilder. ”Det känns fint att de finns där som ett minne”, säger han.

Bild: Lina Alkner Timner

– Utställningen invigdes på Hotell Tylösand som har Sveriges största fotokonstgalleri. Både Per Gessle och Ronnie Peterssons dotter Nina Kennedy var där, säger Jan Wärnelöv.

Eftersom han i rollen som klubbfotograf kunde röra sig fritt i området fick han möjlighet att komma stjärnorna riktigt nära. Jan visar en bild som föreställer Ronnie Petersson i samspråk med kung Carl XVI Gustaf.

– Jag hörde en besökare säga: ”Titta, där är ju kungen och Carl Gustaf”, säger han och skrattar.

Även om fascinationen för motorsport alltid varit stor har Jans intresse för foto alltid varit större. Det syns i bilderna. Ungefär 30 procent föreställer själva bilarna, men 7o procent porträtterar människorna och miljöerna runt omkring.

– Det var särskilt roligt att se hur det såg ut i depån, där hände det mycket, säger han och visar en bild på en taggad Ronnie Petersson på väg ut mot startfältet.

Annons

– Den blicken är inte att leka med, men ska man sitta och köra i två timmar måste man ju vara fokuserad.

Sedan invigningen i Halmstad har utställningen gästat bland annat Jönköping, Örebro, Växjö, Alvesta och Stockholm, men nu har den kommit hem för att stanna. Hotell Åsens satsning på att bli ett renodlat racinghotell resulterade i att de köpte Jans bilder, som nu pryder väggarna i såväl entré och konferensavdelning som matsal och flera av rummen. Men även om Jan har tagit många tusentals bilder genom åren har det aldrig varit aktuellt för honom att satsa på foto professionellt.

Annons

– Jag kände tidigt att fotograferandet skulle vara min hobby. Hade jag haft det som jobb hade det kunnat bli ett påhäng.

I stället startade han tillsammans med sin hustru spännbandsföretaget Fasty, som han drev fram till sin pension. Nu kan han ägna sig åt sitt intresse på heltid. Även om han i dag arbetar helt digitalt är han glad för att ha varit med under den analoga tiden, då varje bild fordrade en omfattande process i mörkrummet.

– Jag tror att man kanske får ett annat bildtänk när man står i ett mörkrum och ser bilden växa fram. Men å andra sidan ser jag så oändligt stora möjligheter i vad man kan göra i datorn, inte minst när det gäller att balansera upp bilderna och lyfta skärpan.

När Jan Wärnelöv tänker tillbaka på tiden då bilderna togs blir han tankfull.

– Det är stort att ha fått vara med om detta, hela atmosfären och hur man lyckades få ihop alla ideella krafter. Att mina bilder blir ett minne av vad vi i bygden åstadkom tillsammans, det känns häftigt, säger han.

Annons

Jan Wärnelöv tyckte mycket om att fotografera miljöerna. Här är serveringstältet som det såg ut 1978.

Bild: Jan Wärnelöv

Prisutdelningen 1978, Nikki Lauda vann, Riccardo Patrese kom tvåa och Ronnie Petersson trea.

Bild: Jan Wärnelöv

Fotokonst i svartvitt är oslagbart, menar Jan Wärnelöv.

Bild: Lina Alkner Timner

Bilden bakom bardisken är tagen 1978. Föraren är amerikanen Mario Andretti.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Blicken är minst sagt fokuserad.

Bild: Jan Wärnelöv

Två kungar på samma bild. ”Jag hörde en besökare säga: Titta, där är ju kungen och Carl Gustaf”, säger Jan Wärnelöv.

Bild: Jan Wärnelöv

Ronnie Petersson har fått en egen svit tillägnad sig, med tillhörande bild.

Bild: Lina Alkner Timner

Jan Wärnelöv 25 år gammal och klubbfotograf. Men några planer på att arbeta som professionell fotograf har han aldrig haft.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan