Annons

Annons

Annons

Rekordhög medieanvändning under 2022

Krig, ekonomisk kris, en valrörelse och stora idrottsmästerskap. 2022 fortsatte svenskarnas medieanvändning att ligga kvar på rekordhöga nivåer.

Text

För många äldre blev pandemin en språngbräda in i det digitala medieanvändandet. Arkivbild.

Annons

Under åren med pandemin ägnade människor mer tid framför olika skärmar än någonsin tidigare. Den samlade dagliga användningen ökade från i snitt sex timmar per dag till sju, och så har det fortsatt även under 2022, visar årets Mediebarometer.

En orsak är att nyhetskonsumtionen fortsatt legat på höga nivåer. Under fjolåret stod dagspressen för den största ökningen, vilket förklaras med att allt fler människor numera har tillgång till en digital prenumeration.

Annons

Annons

Något annat som pandemin gjorde var att minska på de så kallade digitala klyftorna. För många äldre snabbade tiderna av isolering på övergången till olika digitala strömningstjänster som Netflix och Spotify.

"Andelen som saknar tillgång till det stora utbud som nätet erbjuder minskar i Sverige, vilket är mycket positivt", säger Karin Hellingwerf, medieanalytiker vid Nordicom i ett pressmeddelande.

Fakta

Fakta: Mediebarometern 2022

Några av resultaten från svenskarnas medievanor 2022:

Av alla olika medieslag var rörlig bild det som allra flest tog del av. En genomsnittlig dag tittade 93 procent av befolkningen på rörlig bild i någon form.

Den samlade dagliga användningstiden uppgick till 413 minuter, närmare sju timmar.

55 procent av befolkningen på radio i bilen en genomsnittlig dag, det vanligaste sättet att konsumera radio.

73 procent av befolkningen läste dagstidning en genomsnittlig dag.

Instagram var den mest spridda sociala nätverkstjänsten, som nådde i snitt 60 procent av svenskarna varje dag.

Under fjolåret hade 97 procent av befolkningen tillgång till smartphone.

76 procent hade tillgång till en abonnerad strömningstjänst för tv (till exempel Netflix).

Källa: Nordicom vid Göteborgs universitet.

Fakta

Fakta: Mediebarometern

Mediebarometern är en årlig frågeundersökning av den svenska befolkningens tillgång till, och användning av, olika typer av medier. Undersökningen har genomförts sedan 1979 och det gör Mediebarometern till den äldsta studien i sitt slag i världen. Resultaten i 2022 års undersökning bygger på svar från omkring 6 600 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 9 till 85 år.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan