Annons

Annons

Annons

Gislaved

Pigg 30-åring gör skäl för sitt namn

Det började med en tanke om gemenskap på ålderns höst. Nu har Gislaveds Aktiva Seniorer funnits i 30 år. Det firades i Torghuset med middag, tal och magi.

Text

Föreningens äldsta medlem Aina Ljungqvist och avgående ordförande Rolf Svensson fick blommor.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Över 200 personer samlades i Torghuset i Smålandsstenar då Gislaveds Aktiva Seniorer firade 30 år som förening. Stämningen på topp när medlemmarna hälsades välkomna till årsmöte och därefter jubileum. Avgående ordföranden Rolf Svensson inledde festen med ett tal om föreningens historia.

– Det har alltid funnits ett stort intresse för vår verksamhet, kanske för att vi är både religiöst och politiskt oberoende. Vårt signum är enkelt: att berika våra seniorers vardag med kultur, resor, föredrag, studiebesök och andra aktiviteter.

Gunvor Johansson, på bilden, var initiativtagare till Aktiva Seniorer i Gislaved. Hon kunde dessvärre inte närvara vid jubileet, men både ordförande Rolf Svensson och Aina Ljunqvist framhöll hennes betydelse.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Aktiviteter har det blivit genom åren, inte mindre än 250 stycken. Det har varit allt ifrån endagars kulturresor inom Sverige till många utlandsresor: Holland, Lettland, Polen, Tyskland, Österrike och Island för att bara nämna några.

Annons

En av kvällens hedersgäster var föreningens äldsta medlem, Aina Ljungqvist, 95 år. 1993 hade hon nyligen gått i pension från sin lärartjänst på Gullviveskolan. Genom gemensamma bekanta lärde hon känna Gunvor Johansson som tog initiativ till bildandet av Aktiva Seniorer. Den 13 januari 1993 valdes Gunvor Johansson till ordförande, Ingrid Eberstål till vice ordförande, Ingegerd Wattström till sekreterare och Aina Ljungqvist till kassör.

– På den tiden hette vi Aktiva Seniorer Västbo, men så småningom bytte vi namn, säger Aina, som kom att vara styrelsemedlem och kassör i 20 års tid.

Hon minns väl den första tiden.

– Då representerades varje större ort av en medlem i styrelsen. Eftersom jag bodde i Gislaved ansvarade jag för den orten, minns Aina.

Som den sanna och dessutom pigga smålänning hon var ville hon spara in pengar på portot. Alla utskick som skulle ut till den växande medlemsskaran på orten förmedlade hon själv, antingen cyklande eller promenerande.

– Jag hade ju ett väldigt stort område så det tog sin tid, men man fick uppleva lite av den där gamla postbärarkänslan. Nästan alltid när jag kom cyklande eller gående och såg lite trött eller frusen ut så blev jag inbjuden på kaffe med någonting gott till. Det var fantastiskt, minns hon.

Aina Ljungqvist var kassör i 20 år. Med sitt stora intresse för golf har hon lockat flera golfentusiaster till föreningen. Berit Ljungberg, till höger, är en före detta granne.

Bild: Lina Alkner Timner

Bokföringen skötte hon exemplariskt — helt utan digitala hjälpmedel, Aina har aldrig varit någon större vän av ny teknik. Men när föreningen genom ordförande Rolf Svensson fick möjlighet att digitalisera verksamheten var det andra som drog en lättnadens suck. Till exempel möjliggör det nya systemet både påminnelser och utlottning av platser till föreningens resor, i stället för den tidigare principen ”först till kvarn”.

Annons

Annons

Ingegerd Larsson från Smålandsstenar kom med i föreningen 2019 och hade inledningsvis lite sjå med att komma in i det digitala tänket.

– Första gången jag skulle vara med i en aktivitet så ringde och plingade det i telefonen. Det var inte så enkelt, men nu rullar det på riktigt bra, säger hon.

För henne och många andra är det gemenskapen som är det centrala. Gunni Davidsson har varit medlem sedan 2018.

– Det bästa är att alla är välkomna, oavsett vad man arbetat med tidigare och om man är ung eller äldre senior. Jag har fått massor med nya vänner här, säger hon.

Rolf Svensson, som varit medlem sedan 2011, tackar nu för sig som ordförande.

– Det har varit tre fantastiska år, man kan inte ha det roligare. Men tyvärr sätter hälsan käppar i hjulen. Nu fortsätter jag som medlem och det är inte det sämsta det heller.

En hjärtefråga för Rolf Svensson har varit föreningens resor.

– Vi har inte behövt någon guide, jag skulle kanske ha blivit reseledare, säger han och skrattar.

Medlemsantalet i föreningen var som högst för omkring tio år sedan, då det låg på runt 500. I dag är antalet fortfarande högt, strax under 400.

– Vi har våra gemensamma aktiviteter som återkommer, men inga månadsmöten eller någonting annat bindande. Det blir både smidigt och stimulerande, säger Rolf.

Aina Ljungqvist fyller 96 år till hösten, men trots att synen blir allt sämre är hon fortfarande aktiv i föreningen.

– Nu är jag är den enda som var med från början. Jag är tacksam för allt som jag har fått vara med om genom åren, säger hon.

Annons

Fakta

Fakta/Aktiva Seniorer

Förbundet Aktiva Seniorer (FAS) är en ideell organisation vars syfte är att främja seniorers gemensamma intressen, huvudsakligen kulturella.

Förbundet är riksomfattande och bygger på lokala föreningar. För närvarande finns det 45 föreningar med drygt 19 000 medlemmar totalt.

Verksamheten bygger på medlemmarnas kunskap och engagemang och är religiöst, partipolitiskt och pensionärsfackligt obunden.

Aktiva Seniorer anordnar aktiviteter i form av föreläsningar, studieresor, studiebesök och andra kulturarrangemang. I samarbete med Medborgarskolan anordnar föreningen studiecirklar. I föreningen träffas också mindre grupper för olika aktiviteter eller bara för att umgås.
Källa: Aktiva Seniorer

Annons

Mona Gemfors från Gislaved, aktiv senior sedan 2011, uppskattar att det finns en variation i aktiviteterna. Monika Blixberg håller med.

Bild: Lina Alkner Timner

Ingegerd Larsson har varit med i föreningen sedan 2019. ”Man får god kontakt med de som är med här, alla är pigga”, säger hon.

Bild: Lina Alkner Timner

Trollkarlen Douglas Nordenbelt, känd från bland annat Talang, underhöll med magiska trick.

Bild: Lina Alkner Timner

Rolf Svensson höll ett tal om föreningens 30-åriga historia.

Bild: Lina Alkner Timner

Medlemmen Benny Alm från Smålandsstenar var en av dem som hjälpte till i Torghuset. ”Det har varit mycket att stå i, men trevligt”, säger han.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Barbro och Lars-Bertil Normén från Gislaved tycker att Aktiva Seniorer gör skäl för sitt namn. ”Alla är aktiva och trevliga. Styrelsen är suverän på att komma på nya saker”, konstaterar de.

Bild: Lina Alkner Timner

Inga-Brith Mårtensson från Håcksvik och Hans Davidsson från Kinna uppskattar resorna men även promenaderna i Smålandsstenar.

Bild: Lina Alkner Timner

Gunni Davidsson har varit medlem i Aktiva Seniorer sedan 2018. Hon uppskattar bland annat att föreningen är religiöst och politiskt obunden.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan