Även den minsta besparingen kan ge stor effekt över tid.
Avstå från en fika i veckan och en utemiddag varje månad så blir du närmre 9 000 kronor rikare årligen. För den som käkar utelunch varje dag finns en sparbössa på över 26 000 kronor att inhämta samma period.

När inflationen nu gör sitt avtryck i de flestas plånböcker kan det vara läge att se över veckomässiga kostnader – och på så sätt spara tusenlappar.
De små, dolda utgifterna kan göra stor skillnad – något som blir tydligt i Konsumentguidens stora sparometer.
Annons
– Många blir förvånade över hur mycket man kan spara genom att göra små förändringar i sin vardag. Bara genom att ta med egen lunch en dag i veckan kan du spara över 5 000 kr om året, säger Stefan Sällberg som utvecklat sparometern.
Annons
Att spendera mindre på onödiga utgifter är nyckelreceptet.
Avstå från att festa varje vecka och spara 31 000 kronor på ett år – eller dra ned på godis och snacks någon gång i veckan och spara några tusenlappar. Spara in på afterwork-ölen med kollegorna, tobak och de populära e-ciggen.
Nedan listar vi flera områden där slantar går att spara.
Fakta
Genom att....
- Ta med egen lunch en dag i veckan kan du spara 5 280 kronor per år.
- Äta ute max en gång per månad så spar du över 4 800 kronor per år.
- Dra ned på två snusdosor i veckan kan du spara drygt 6 700 kronor per år.
- Avstå från godis och snacks fyra gånger i veckan spar du 2 400 kronor per år.
- Byta ut åtta glödlampor till LED så spar du över 1 000 kronor per år.
- Avstå från att festa en gång i veckan och spara 31 200 kronor per år.
- Dra ned på ute-fikat tre gånger i veckan och spara 11 250 kronor per år.
Källa: Konsumentguidens sparometer
Mathandling
Se över dina basvaror. Går något att byta ut? Måste du ha den dyra gurkan? Generellt är torrvaror billiga – men inte nödvändigtvis mindre näringsrika. Billig mat behöver med andra ord inte innebära studentpasta med tomatsås.
Mycket baljväxter, såsom bönor och linser, är billiga, proteinrika, enkla att tillaga och går att variera i oändlighet. Behöver du inspiration? Många bloggar och Instagramkonton har specialiserat sig på billig mat, till exempel Portionen under tian.
Annons
Annons
Det finns även hjälpsamma tjänster som specialiserat sig på att analysera och optimera prissättning, som verktyget Matpriskollen.

Grytor, biffar, soppor – baljväxter av olika slag är ett utmärkt sätt att göra billiga maträtter av.
7 tips för hållbar handling
► Planera dina inköp och utgå från extra- och kampanjpriser
► Ät svinnsmart och efter säsong.
► Nyttja andrahandssortering och "Ät snart"-varor med kortare datum. En del onlineaffärer har särskilda avdelningar för konceptet, såsom Matsmart.
► Tänk storpack! Köp större partier av saker om möjligt, och håll koll på jämförelsepriset istället för enbart en prislapp intill en annan.
► Sluta småhandla – och handla aldrig hungrig.
► Köp större partier torrvaror och blötlägg inför användning, istället för att köpa dyrare enskilda tetror eller burkar.
► Handla för att lägga in! Många rotfrukter, som dessutom är i säsong, går utmärkt att pickla för längre hållbarhet, till exempel inlagda morötter eller blomkål.

Rotfrukter och kål är prisvärda och mättande varor.
Bild: Petter Ljungberg
Tv och streaming
Behöver du alla dina abonnemang? Streamingtjänster för tv, serier och ljudböcker som används enstaka gånger klarar du dig troligtvis utan och kickar behovet igång är det enkelt att starta tjänsten på nytt.
Annons
Minska upplösning och antal skärmar. Många streamingtjänster har olika abonnemang utifrån kvalitét. Netflix standardpaket för 99 kronor i månaden duger fint för någon som kanske tittar på en mindre enhet eller kan tänka sig att leva utan full HD eller Ultra HD – som kostar 179 kr/månaden.
Annons

Kan du tänka dig att leva utan full HD? Då finns det troligtvis pengar att spara. Många streamingtjänster, som Netflix, har billigare paketpris med standardupplösning. Foto: skärmdump Netflix
Samla paketpriser. En del operatörer erbjuder baspaket inom sport, tv och serier. Telia är ett exempel. Är ni flera inom familjen – där en vill ha sport, en annan vill ha serier – kan det vara värt att satsa på ett samlat abonnemang för flera tjänster. Även Mecenat har paket att nyttja, liksom Mecenat Alumni som har rabatter för dem som avslutat studier.
Telekområdgivarna erbjuder kostnadsfri konsumentrådgivning för abonnemang, tv, telefoni och bredband.
Resor, nöje och konsumtion
► Gör en budgetkalkyl, se över hushållets utgifter över tid och prioritera det som måste betala först: Hyra, el, mat.
► Se över lån, kolla om de går att samla eller förhandla dig till en bättre ränta. Konsumentstödet Lånelabbet hjälper till att jämföra olika alternativ.
Annons
► Se över försäkringar. Vilka behövs, och är du dubbelförsäkrad? Tips och råd finns på Konsumenternas.
► Inför köpstopp på prylar. Fokusera på att låna, hyra eller köpa i andra hand.
► Handla second hand-kläder. Förutom lokala butiker finns stora onlineaktörer såsom Sellpy, Tradera och Vinted.
Annons
► Ekonomiskt bistånd finns att söka i din kommun, som försörjningsstöd eller bidrag till glasögon, läkemedel eller tandvård. Via Socialstyrelsens sajt går det att göra en provberäkning för ekonomiskt bistånd.
► Ta hjälp! Konsumentverket har mängder av tips, råd och beräkningar, och guidar också vidare till kostnadsfria aktörer som kan guida. Också kommunerna erbjuder konsumentvägledning.
Annons
Fakta
Tips för resor
- Medlemspriser och rabatter. Ska du resa? Se över om du kan nyttja reserabatter via medlemskap inom föreningar eller organisationer! Till exempel har Svenska Turistföreningen 10 procent rabatt på resor med SJ. SJ erbjuder i sin tur rabatterade hotellpriser.
- En del fack- och riksförbund har partnererbjudanden inom resor och nöje. HSB, Svenska Padelförbundet, LO, Lantbrukarnas riksförbund, Hyresgästföreningen och SKPF Pensionärerna bara några av dessa. Se över alla dina medlemskap!
- Många större kedjor och butiksaktörer som Ica och Coop har partnerrabatter på boenden och resor för sina medlemmar – där medlemskapet i sig ofta är gratis. Andra exempel är OKQ8.
- SJ har flera Prio-rabatter och erbjudanden, med poänger som kan användas till att betala resor.
- Är du eller har du varit student? Både Mecenat och Mecenat Alumni har reserabatter.