Annons

Annons

Annons

krönika

Christian Ahlin
”Han har en bit kvar - det syntes ganska tydligt”

Tidningens reporter summerar och blickar framåt.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Till vänster: Gustav Engvall, på bilden i KV Mechelens tröja, har en bit till toppformen. Och Ulf Sivertssons Anderstorps SK har troligtvis slängt bort chansen till en direktuppflyttning.

Bild: Bildbyrån

Annons

IFK Värnamo svarade i lördags för försäsongens svagaste insats. Varbergs Bois vann med 2-1 på Ljusseveka konstgräs. Men det betyder inget. IFK Värnamo har två matcher kvar, borta mot Halmstad och borta mot Skövde AIK, innan det är dags för allsvensk premiär mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi den 2 april.

Det spekuleras på sina håll för fullt om vilken nivå IFK Värnamo kommer att hålla den här säsongen. De allra flesta är positiva och tror att IFK Värnamo kommer att klara sig bra. Jag tror också det kommer att bli en fin säsong. IFK Värnamo kan vara glada för att Kim Hellberg och hans tränarstab finns i klubben. Kim Hellberg, David Selini och gänget är ytterst kompetenta och de utvecklar truppen varje vecka, varje träning, och varje dag.

Annons

Gustav Engvall, som är ett av IFK Värnamos fem nyförvärv inför säsongen, spelade mot Varberg i lördags. Han har en bit kvar innan han kan vara med och leverera ordentligt. Det syntes ganska tydligt. Men IFK Värnamo är duktiga på att ta hand om spelare som haft det tuffare en tid. Marcus Antonsson är ett lysande exempel.

Annons

När det nu börjar närma sig allsvensk premiär har IFK Värnamo en trupp som är så gott som skadefri. Väldigt viktigt naturligtvis. Det gäller att inte åka på några skador i genrepet i Skövde den 25 mars. Tobias Linderoths Skövde AIK spelar en ganska tuff fotboll och ibland är det på gränsen.

Anderstorps SK förlorade hemma mot HK S-hof i fredags. Det var inte alls bra. Nu är det i stället Ankaret som är i förarsätet inför de två sista omgångarna. Det kommer troligen bli en målskillnadsaffär mellan ASK och Ankaret om vilket lag som lägger beslag på en direktplats till allsvenskan. Min magkänsla säger att ASK kommer att missa en direktuppflyttning. Om det blir Ankaret som går upp direkt kommer ASK att ställas mot ett lag från den norra ettan i ett första kvalsteg. Vinst där och det väntar ett allsvenskt lag i ett andra och avgörande kvalsteg. Sista omgången av handbollens division 1 södra spelas på söndag, den 19 mars, och ASK har då Kristianstad borta.

Axel Elmblad visade klass när det var tävlingar i Halland. Bredaryds SOK-killen är numera senior och det ska bli ordentligt spännande att följa honom framöver.

Bild: Bildbyrån

Kvalet till division 2 i ishockey inleddes på söndagskvällen. Värnamo vann med 3-2 över Göteborg på hemmaplan, medan Skillingaryd förlorade med 4-5 på bortaplan mot Rönnäng. Jag har tippat att Värnamo kommer att gå upp och att Skillingaryd missar en uppflyttning. Men jag har gärna fel. Både Värnamo och Skillingaryd får mer än gärna ta klivet upp i tvåan. Jag gillar satsningen som båda lagen har gjort under säsongen. Kvalet är kort och intensivt. Sex kvalmatcher ska avverkas på tolv dagar och bara ettan tar klivet upp. I nästa omgång, på onsdag, har Värnamo Partille borta medan Skillingaryd har Hanhals hemma.

Annons

Annons

Gislaved VK kommer att få möta Hylte/Halmstad i kvartsfinalen när volleybollens SM-slutspel nu tar sin början. GVK är inte favorittippat i den kvartsfinalserien, som avgörs i bäst av fem matcher, men jag har en känsla av att Gislaveds volleybollstolthet kan ställa till det en del. Det kan gå till fem matcher, men jag tror nog ändå att Hylte/Halmstad är det starkare laget i det långa loppet. Värnamo Volley kommer inte att ha några problem alls med IKSU i nedflyttningskvalet. Förloraren kommer att ställas mot Lindesberg i ett negativt kval. Men IKSU har noterat 20 raka förluster under säsongen och det här ska Värnamo avgöra snabbt.

Axel Elmblad, Bredaryds SOK:s flerfaldiga juniorvärldsmästare, har fått en fin start på säsongen. Under helgen vann han medeldistansen i Hallandspremiären - utanför Mellbystrand - i överlägsen stil. Efter två inledande andraplatser i Sverigepremiären i Åhus förra helgen slog duktige Axel Elmblad nu till ordentligt. Han var tre minuter före tvåan i H21-klassen. Cirka 1 200 orienterare kom till start i helgens medeldistans-tävling.

Det ska bli intressant att se hur IFK Värnamo kommer att använda Gustav Engvall. Ajdin Zeljkovic är annars den anfallare som sett mest intressant ut i IFK Värnamo under försäsongen.

Bild: Bildbyrån

Och så avslutar vi med att säga grattis till Vaggeryds BTK och Värnamo IK. Vaggeryd är tillbaka i bordtennisens division 2 igen efter att ha tagit 14 segrar av 14 möjliga under säsongen i division 3. Värnamo IK gav allt i den sista matchen för säsongen och fixade ett nytt kontrakt i innebandyns division 1. En ganska tung innebandysäsong fick ett lyckligt slut. Värnamos Ida Nilsson var bäst på plan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan