Annons

Annons

Annons

Fuktproblem på vårdcentralen i Skillingaryd

Efter år av mögellarm – då öppnar nya vårdcentralen

Vårdcentralen Bra Liv i Skillingaryd slår snart upp portarna till nya ersättningslokalerna efter flera års kamp mot mögel och fukt i den nuvarande fastigheten.

– Äntligen, nu slipper vi alla hälsobesvär och symptom, säger verksamhetschef Ann-Christine Roos.

Text

De nya ersättningslokalerna till vårdcentralen är byggd i två plan.

Bild: Janne Johansson

Annons

Det var för snart ett år sedan som tidningen i flera artiklar berättade om hur en del av de 28 anställda mådde dåligt av att vistas i lokalerna på vårdcentralen i Skillingaryd, bland annat var symtomen huvudvärk och trötthet som ledde till sjukskrivningar.

I många år har fastigheten haft problem med vattenläckage som resulterat i fuktskador och mögellarm. Diskussioner om så kallade skyddstopp förekom också.

Kommunstyrelsens arbetsutskott tog beslutet att man skulle flytta ut vårdcentralen till tillfälliga paviljonger på Slättenområdet i Skillingaryd. Region Jönköpings län är hyresgäst och ansvarig för driften av verksamheten.

Annons

Arbetet med att förbereda för de nya modulerna påbörjades sedan i slutet av sommaren och sedan har det rullat på. Förbipasserande har sett hur den nya paviljong- och modulbyggnaden i två våningar byggts. De senaste månaderna har det mest handlat om inredningsarbete.

Annons

En bild tagen förra året då de anställda gjorde uppror efter flera års mögelproblem med mera.

Bild: Janne Johansson

Verksamhetschef Ann.-Christine Roos ser fram emot öppningsdagen som är satt till den 20 mars.

Bild: Janne Johansson

Verksamhetschef Ann-Christine Roos känner nu en stor lättnad över att den planerade öppningsdagen den 20 mars närmar sig.

– Ja, verkligen. Det har ju stundtals varit tufft för alla anställda att vistas i lokaler som bidragit till en del hälsoproblem. Våra besökare och patienter har ju inte behövt känna så mycket eftersom de aldrig är i lokalerna särskilt lång tid, säger hon.

– Nu kommer vi till något helt nytt med fräscha lokaler och frisk luft.

Den sista översynen och städningen görs i dagarna och sedan ska alla möbler, medicinsk utrustning och annat flyttas från den nuvarande vårdcentralen.

– Det kommer att bli hektiska dagar men alla är glada och nöjda för att tidsplanerna har kunnat hållas och att vi nu snart öppnar.

Annons

Ann-Christine Roos berättar att alla avdelningar och funktioner är kvar som tidigare.

– Våra besökare kommer inte märka av någon skillnad. Jo, att det är bättre luft då.

Annons

Hur länge kommer vårdcentralen inrymmas i de nya lokalerna?

– Det är inte mitt bord. Vi vet ju inte om det kan bli en flytt tillbaka efter sanering eller helt andra lokaler. Vad jag hört kommer vi bli kvar här i två, tre år eller kanske ännu längre, säger Ann-Christina Roos.

Drygt 5 900 invånare i Vaggeryds kommun är listade hos vårdcentralen i Skillingaryd.

Finputsning och städning pågår inför öppnandet.

Bild: Janne Johansson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan