Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Forskning visar: Mammor straffas ekonomiskt – men fler startar företag: ”Blir tvingade”

Kvinnor straffas ekonomiskt när de blir mammor – vilket i sin tur gör att det är mer troligt att de startar egna företag, det visar en ny studie från Jönköping University.

– Detta är den främst drivande orsaken till att fler mammor startar egna företag, säger Lucia Naldi, professor i företagsekonomi, och en av personerna bakom studien.

Text

Kvinnor med barn tjänar sämre än kvinnor utan, det visar ny forskning från JU. Foto: Patrik Svedberg/ Hasse Holmberg

Annons

Ny forskning från Jönköping University pekar mot att mammor är mer troliga att starta egna företag än pappor och kvinnor utan barn. Anledningen är, enligt studien, ett så kallat ”lönestraff” som drabbar kvinnor med barn inom den privata sektorn.

– Vi ser genom forskningen att kvinnor drabbas ekonomiskt av att bli mammor, samtidigt som män tjänar på att bli pappor. Detta är den främst drivande orsaken till att fler mammor startar egna företag – de blir på ett sätt tvingade till det, säger Lucia Naldi, professor i företagsekonomi, och en av personerna bakom studien.

Annons

Annons

Enligt forskningsrapporten tjänar mödrar i snitt 6-8 procent mindre än kvinnor utan barn. Detta trots att jämförelsen är mellan kvinnor i samma ålder, med samma utbildning och lika lång tid i företaget. Samtidigt tjänar pappor ungefär två procent mer än män utan barn.

– Men det är viktigt att poängtera att detta gäller för den privata sektorn, inom den offentliga ser vi inte samma typ av löneskillnader.

Studien bygger på data över alla anställda i Sverige i åldersspannet 20 till 50 år mellan åren 1990 till 2018, och visar att bland andelen nyföretagande kvinnor är 82 procent mödrar.

– Det viktiga med studien är att vi faktiskt konstaterar att kvinnor som blir mödrar på ett sätt straffas ekonomiskt, och att det går att se en koppling mellan den effekten och mammornas sannolikhet att starta företag, säger Lucia Naldi.

Lucia Naldi, professor i företagsekonomi.

Bild: patrik svedberg

Löneskillnaden inom den offentliga sektorn är betydligt mindre, menar Luca Naldi.

Bild: Hasse Holmberg / TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan