När det nya fängelset i Värnamo ska börja byggas är fortfarande inte bestämt, men i september i fjol kom besked om att anstalten kommer att placeras utanför Hörle. Just nu pågår ett planeringsarbete kring hur lokalerna i det nya fängelset ska utformas, men klart står att det blir en sluten anstalt i säkerhetsklass två, med plats för 200 intagna.
På tisdagen körde Kriminalvården in sin stora trailer på Kyrktorget i Värnamo. Syftet med besöket var tydligt: Att värva nya duktiga kollegor.
Annons
– Det här är vår trailer som vi åker runt med för att informera om vår verksamhet. Vi har personalbrist och har stora utmaningar med kompetensförsörjningen. Det här är ett sätt att visa hur vi arbetar och samtidigt attrahera folk att söka jobb i Kriminalvården, säger experten och delprojektledaren Lars Widholm, och fortsätter:
Annons
– Nu när vi ska öppna den nya anstalten i Värnamo kommer vi behöva personal, då är det bra att vi syns.
Hur bär man sig åt om man vill jobba hos er?
– För att bli kriminalvårdare ska man ansöka om att gå vår egen grundutbildning som varar i 24 veckor. Men det är inte bara vårdare vi söker – vi behöver även kockar, sjuksköterskor och produktionsledare som arbetar med de intagnas sysselsättning. Det är många olika yrkeskategorier som jobbar på en anstalt.

Lars Widholm har lång erfarenhet som chef för anstalt, häkte och frivård inom kriminalvården.
Bild: Albin Henriksson

Kriminalvårdens trailer rullade in i Värnamo.
Bild: Albin Henriksson
För att få en uppfattning om hur de intagna i Värnamo kommer att bo kunde besökaren titta in i en fängelsecell som byggts upp inuti den stora vagnen.
– Det är den här utrustningen som finns i en cell. Men i nyproduktion brukar de vara något större, och de brukar också vara utrustade med toalett och dusch. Det är även högre i tak för att få det luftigare – då har man också möjlighet att sätta in en våningsäng.
Kan det bo två intagna i samma cell?
Annons
– Vi har en besvärlig platssituation i kriminalvården, det är brist på platser både på anstalter och i häkten – det hart gjort att vi har fått börja dubbelbelägga. Nu tittar vi på frågan hur vi ska göra med dubbelbeläggning när vi planerar nya anstalter.
Annons

Vid en första anblick ser cellen nästan ut som ett rum i en studentkorridor.
Bild: Albin Henriksson

Böcker är ett bra sätt att fördriva tiden.
Bild: Albin Henriksson
Cellen ser nästan ut som ett litet studentrum med en säng, ett skrivbord, en bokhylla, en tv, ett handfat och ett fönster. VN:s praktikant Theo Thomson klev in och tog en titt.
– Det var mycket bättre än jag förväntat mig, jag trodde inte att de skulle ha egen tv och handfat i själva rummet, säger han.
Sedan fick Theo sätta på sig ett par VR-glasögon och ta en virtuell rundtur på en anstalt.
– Man fick se hur det gick till när man kom på besök, man måste klä av sig och så kom det en sökhund som nosade. Jag har testat VR innan, med såna glasögon man kopplar till telefonen där man kan åka berg- och dalbana eller simma med hajar.
Hade du kunnat tänka dig att jobba på ett fängelse?
– Det verkade ändå rätt kul när de förklarade.

Med VR-glasögonen kunde man ta en tur på en anstalt.
Bild: Albin Henriksson

Vill man gå på toa måste man först trycka på en knapp.
Bild: Albin Henriksson
Annons

Vid det lilla handfatet kan den intagne borsta tänderna eller ta ett glas vatten.
Bild: Albin Henriksson

Theo Thomson tittar på kläderna som de intagna bär under fängelsevistelsen.
Bild: Albin Henriksson